Jedinečná výstava o neandertálcích začala v Anthroposu

Brno, 8. prosince 2016 - ,,Vítejte u neandertálců“ – tak se jmenuje průlomová výstava, která na velice cenných poznatcích o této populaci z území České republiky vyvrací nesprávný dosud zažitý obraz myšlenkově omezeného neandertálce každodenně bojujícího o holý život. Součástí výstavy bude řada unikátních artefaktů, které dokumentují fascinující schopnost přežít v drsných podmínkách tehdejší Evropy. Byla zahájena vernisáží v pavilonu Anthropos první prosincový den a potrvá do konce roku 2017.

neandrtalec

Základním konceptem výstavy je imitace jeskynní chodby, kde jsou v jednotlivých výklencích prezentovány výrobní procesy, způsoby lovu a další obživy. Pro doplnění jsou na skalní stěnu promítány animované videosekvence. K vidění jsou zde také unikátní nálezy ze zahraničí, jako maska z La Roch-Cotard z Francie, numulit a lamely mamutích zubů s barvivem z maďarské Taty. Velká část předmětů a nálezů je vystavena vůbec po prvé, jako například realistická socha neandertálce tvořená pod odborným antropologickým vedením, nebo výlitek neandertálské mozkovny.

Cyklus 200 let Moravského zemského muzea – série výstav prezentující TOP sbírkové předměty jednotlivých oddělení Moravského zemského muzea – pokračuje i v prosinci. Od 7. prosince představuje to nejlepší ze svých sbírek oddělení Mineralogicko-petrografické. Těšit se můžete například na unikátní briliantový brus citrínu nebo devillin ze Slovenska. Od 10. ledna 2017 se bude svými nejlepšími sbírkovými předměty prezentovat Geologicko-paleontologické oddělení.

Prosinec se v Moravském zemském muzeu ponese především ve vánočním duchu. V Paláci šlechtičen bude 14. prosince od 18 hodin akce Česko zpívá koledy, následující den se zde od 18 hodin můžete těšit na Vánoční program Slováckého krúžku a 16. prosince na Dětskou vánoční hru o pastýřích a na hudbu Josefa Schreiera Missa pastoralis v podání Sboru Českobratrské církve evangelické v Brně-Husovicích.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...