Art nabídne přehlídku španělských filmů

Brno, 7. srpna 2014 – Série španělských filmů zavítá od 11. do 15. srpna do brněnského kina Art. Přehlídka, která je součástí festivalu španělské kultury Ibérica, nabídne například kultovní snímek Tango, milostný příběh Chico a Rita, drama Trosečník a další filmy španělsky mluvících režisérů.

tango saura

Do kina Art zamíří vedle iberoamerická kinematografie také výstava fotografií s flamenkovou tematikou. Všechny snímky budou promítány s titulky, začátky představení jsou naplánovány na 20.30 hod.

Program

11. 8.     19:00    Vernisáž fotografií M. Zemana a zahájení přehlídky španělských filmů,vystoupení skupiny Maňana

20:30     Tango

12. 8.     Trosečník

13. 8.     A také déšť

14. 8.     Chico a Rita

15. 8.     Sněhurka: Jiný příběh

Tango
Mario Suárez se zrovna nachází v krizi středního věku, navíc ho opustila přítelkyně. Naplnění tedy hledá ve své práci - režíruje film o tangu. Jednoho večera se seznámí s hlavním producentem svého snímku, který ho poprosí, aby do jedné z rolí obsadil jeho milenku Elenu. Mario však začne s Elenou románek, přestože ví, že je to velmi nebezpečné a že se jí její předešlý partner jen tak nevzdá.

Trosečník
Robinson je ilegální přistěhovalec z Afriky, který jako mnoho jiných doufá v lepší budoucnost v Evropě. Do Španělska si s sebou přiváží také své rituály, duchy a magii. Přestože hlavním tématem je ilegální imigrace, film přináší symbolické vyjádření celé problematiky.

A také déšť
Ve snímku se prolínají dvě dějové linie. Zatímco první je zasazena do období španělské kolonizace Latinské Ameriky, druhá se odehrává v současnosti a zachycuje režiséra a producenta, kteří připravují v bolivijském městě Cochabamba snímek o Kryštofu Kolumbovi. Jejich práci však naruší nepokoje, které se ve městě rozhoří kvůli privatizaci vodovodního systému.

Chico a Rita
V komiksovém vizuálním a částečně i dějovém stylu se odehrává melodramatický příběh jazzového hudebníka Chica a zpěvačky Rity. Milostný příběh začíná na konci čtyřicátých let na Kubě a postupně se přesouvá do Spojených států i do Evropy. V tradici těch nejlepších melodramat se pak rozvíjí jejich dobrodružství o věčném hledání vzájemné lásky.

Sněhurka: Jiný příběh
Příběh je rozehrán v roce 1910, kdy je slavný matador Antonio Villalta těžce paralyzován po srážce s býkem. Jeho těhotná manželka, která tragédii sledovala, vzápětí zemře při porodu malé Carmen. K bezmocnému muži se jako pijavice přisaje zlotřilá pečovatelka Encarna a stane se jeho novou manželkou. Ta Carmen nejprve odsoudí k životu ve sklepení a téměř i k smrti. Děvče však přežije a je v divočině zachráněno partičkou trpaslíků...

Více informací o této akci naleznete na webových stránkách kina Art.

foto: film Tango, archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...