Festival Ibérica představí to nejlepší z iberoamerické kultury

Brno, 7. června 2022 – Festival iberoamerických kultur Ibérica se letos uskuteční v termínu od 16. do 26. června v Brně, Praze, Čechách pod Kosířem a Zdounkách. Devatenáctý ročník festivalu se ponese v duchu hned několika českých premiér. Poprvé v České republice vystoupí nejen hlavní hvězda galavečera na brněnském Špilberku, flamenkový kytarista Álvaro Martinete s tanečnicí Coral Fernández, ale také kolumbijská zpěvačka s karibskými kořeny Concha Bernal a rovněž katalánské duo Magalí Sare & Sebastià Gris.

festival iberica brno

Na letošním festivalu premiérově zazní i poetický recitál z textů Karla Čapka Výlet do Španěl v podání herce Tomáše Hanáka, jehož přednes doprovodí kytara Petra Víta a tanec Veróniky Roa. Chybět nemohou oblíbené taneční a hudební tvůrčí dílny pro začátečníky, pokročilé i děti.

Hlavní festivalovou událostí bude 18. června galakoncert na Špilberku. „Pro budoucnost flamenkové kytary jsou nesmírně důležité vůdčí osobnosti nejmladší umělecké generace. Tito mladí španělští kytaristé přebírají to nejlepší z dědictví předchozích velikánů, jakým byl například Paco de Lucía, zároveň však každý z nich vkládá do své hry osobitý rukopis. Toto je i případ Álvara Martineteho, který se na galakoncertu představí,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Vít. Ještě před Martinetem pódium rozpálí tanečnice Maise Márquez. Ta patří mezi výrazné osobnosti flamenkového tance a pro letošní ročník festivalu Ibérica vytvořila speciálně několik nových choreografií inspirovaných krásou a elegancí španělské klasické hudby, kdy zatančí se smyčcovým kvartetem Indigo a v doprovodu kytaristy Daria Pigy. Podrobný program a vstupenky jsou k dispozici na webu iberica.cz.

Festival zahájí 16. června v pražské Humanitě zpěvačka, multiinstrumentalistka a skladatelka Magalí Sare, která dobyla srdce katalánských i španělských posluchačů a zároveň získala uznání odborné veřejnosti. Nyní se poprvé představí českému publiku, a to v úspěšném projektu v duu s kytaristou Sebastià Grisem. O den později zavítá duo na nádvoří brněnského Místodržitelského paláce. V rámci festivalové série Ibérica Clásica se letos představí kytarista Lukáš Sommer. Ten patří mezi největší české talenty klasické kytary, což nedávno dokázal i v proslulé Carnegie Hall. Na Ibérice jeho sólový recitál zazní 21. června na brněnské Staré radnici. Poté se festival přesune na zámek v Čechách pod kosířem, kde 23. června vystoupí španělská flamenková tanečnice Virginia Delgado. V pátek 24. června už příznivce jižanské kultury čeká oblíbená a zdarma přístupná Fiesta Iberoamericana. Ta naplní prostor nádvoří brněnské Staré radnice vůněmi španělských tapas, autentické paelly od El Romera či mexických tacos. Chybět nebudou ani vína z Pyrenejského poloostrova a Latinské Ameriky či kolumbijská káva. V průběhu odpoledne i večera dojde také na řadu hudebně-tanečních vystoupení. Na letošní ročník zavítá mimo jiné kolumbijská zpěvačka Concha Bernal či mexické uskupení Mariachi Azteca.

concha bernal

„Poprvé v historii festivalu budeme mít také festivalové víno a každá láhev na sobě ponese skladbu, kterou pro návštěvníky festivalu a milovníky vína exkluzivně zkomponoval a nahrál Dario Piga,“ láká Vít. Závěrečný festivalový víkend pak přinese premiéru poetického recitálu na motivy cestopisu Karla Čapka. Ten se v roce 1929 vydal vlakem do Španělska. O 93 let později se po jeho stopách vydává herec Tomáš Hanák spolu s kytaristou Petrem Vítem a flamenkovou tanečnicí Verónikou Roa. Komponované představení uvidí 25. června diváci na zámku Belcredi v brněnské Líšni a o den později v romantickém prostředí zámku Zdounky nedaleko Kroměříže.

Čestným hostem letošního festivalu je Mexiko, což se promítne i v tradiční filmové přehlídce v brněnském kině Art, kde se diváci mohou těšit na čtyři mexické a jeden argentinský snímek. Ibérica také každoročně přináší do České republiky nejpestřejší nabídku tematických tvůrčích dílen. Jednu z nich povede i hvězda galavečera Maise Márquez, dalších se ujme Virginia Delgado, kroky argentinského tanga a salsy provede Álvaro Vargas, taje flamenkové kytary prozradí Dario Piga. Připraveny jsou i kurzy pro děti, které se uskuteční v nově otevřeném prostoru Zona Iberoamericana na brněnském náměstí 28. října.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...