ČT Brno natočila dokument o náboženství, jaký zde ještě nebyl

Brno, 13. května 2014 - Česká televize přináší na obrazovky ČT2 neobvyklý časosběrný dokument o lidech, kteří prošli duchovní konverzí. Šestidílný cyklus Příběhy obrácení bude vysílat od 25. května 2014 vždy v neděli v 17:45. Pořad vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše.

ct brno pribehy obraceni

Rok sledovali dokumentaristé šestici mladých lidí, kteří byli na počátku své duchovní cesty a nebáli se k tomu přizvat televizní kamery. Diváci tak mají možnost prožít s nimi významné životní okamžiky i chvíle plné pochybností.

Předpremiéra Příběhů obrácení se uskuteční v sále Břetislava Bakaly v Brně na Žerotínově náměstí 18. května 2014 v 17:00. Ta nabídne projekci vybraných dílů, diskusi s protagonisty a tvůrci, představiteli jednotlivých náboženství a odborníky. Vstup je zdarma. 

Příběhy obrácení jsou unikátní šestidílnou  docu-soap o tom, jak víra mění životy. Tento oblíbený televizní formát využili tvůrci i proto, že díky němu mohli vytvářet situace, do kterých by se protagonisté cyklu jinak nikdy nedostali. Příkladem je třeba účast na společných natáčeních, během kterých se zástupci pěti různých vyznání setkali na neutrální půdě.

„Účastníci našeho cyklu měli po celý rok k dispozici malé kamery, které umožnily zachytit momenty, které by se s velkým štábem pořídily jen velmi těžko,“ říká jeden z režisérů Ladislav Cmíral, který má s formátem docu-soap zkušenosti z úspěšného cyklu ČT Ptáčata.

„Nehledáme podstatu víry, ale její zcela konkrétní projevy a dopady na člověka a jeho život,“ přibližuje záměr pořadu autor scénáře Josef Fišer. K natáčení tvůrci přizvali například klavíristu Petra, který se rozhodl konvertovat k judaismu, Dana, kterého oslovila římsko-katolická církev nebo vyznavačku islámu Aišu a další mladé lidi.  Jejich příběhy ukazují, že konverze se v každém náboženství liší. Někde je to pouze moment rozhodnutí pro danou víru, jinde několikaletý proces. „Tento dokument je hlavně výpovědí o tom, jak důležitou roli hraje v našich životech duchovní uspokojení,“ dodává Fišer.

„Pořad ukazuje, jak na sebe reagují lidé různých vyznání,“ zamýšlí se dramaturgyně a režisérka Michaela Rozbrojová a doplňuje: „Naši protagonisté mají obrovský zájem jeden o druhého, ptají se na všechno, co jim není v jiném náboženství jasné, a ukazují, že každá víra je vlastně jen jinou cestou k bohu.“

Pořad je zároveň plný překvapivých situací. „Tím, že se v něm prolínají naprosto odlišné světy protagonistů, není v něm nouze ani o šťavnaté a nadmíru zajímavé debaty,“ zve diváky k obrazovkám režisér Petr Kotrla.

Dokument je zároveň i sondou do současného náboženského života u nás. Zatím ale ne úplnou. „Stejný tvůrčí tým proto už nyní připravuje další pořady, které by měly téma konverze a života s vírou dále prohloubit,“ slibuje kreativní producent Patrick Diviš.

(red), foto: ČT Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...