Art uvede přímý přenos baletu Drahokamy z Bolšoj Těatru

Brno, 17. ledna 2014 – Již tuto neděli se v brněnském Kině Art diváci dočkají dalšího přímého přenosu z moskevského Bolšoj Těatru. Tentokrát je na programu skutečný klenot neoklasického baletu, Drahokamy George Balanchina.

bolsoj

Bolšoj balet v Drahokamech oslavuje největšího amerického choreografa George Balanchina, tvůrce abstraktních neoklasických baletů moderních stylem a dokonalou formou. Drahokamy vytvořil v roce 1967 pro New York City Ballet inspirován šperkařskými obchody na 5th Avenue. Každá část baletu je jedinečná stylem, hudbou i náladou. Smaragdy Balanchine považoval za evokaci Francie s její elegancí, pohodlím, módou a parfémy. Ohnivé rubíny byly pro něj symbolem dynamického amerického Balanchinova stylu, ovlivněného Broadwayí, jazzem a spoluprací s Igorem Stravinským. Diamanty představují klasickou čistotu ruského stylu, kterou měl Balanchine dobře zažitou ze svého mládí. Balet je nesmírně náročný pro rozmanitost stylů, kterou od tanečníků vyžaduje. Proto bývá inscenován zcela výjimečně, čeští diváci jej dosud neměli možnost vidět.Ztvárnění role Diamantu dalo zazářit vycházející hvězdě Olze Smirnové (21), která je svou oduševnělostí a dokonalostí pohybu příslibem budoucnosti souboru.

Bolšoj balet je symbolem baletní dokonalosti, díky níž si získal renomé po celém světě. Ve 20. století si soubor, jehož kořeny sahají do období carského Ruska, vybrousil svůj typický až atletický styl a pyšní se hvězdnými tanečnicemi jako Světlana Zacharová (nedávno hostovala ve Státní opeře v Praze), Nina Kaptsová, Světlana Luňkina, Marie Alexandrová a tanečníky jako Ruslan Skvorcov, David Hallberg, Nikolaj Tsiskaridze, či Michail Lobukin. Umělecký šéf Sergej Filinnavíc dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

Výjimečná příležitost vidět baletní představení Drahokamy živě z Moskvy nastane ve Velkém sále Kina Art již tuto neděli 19. 1. od 15.45 hod. Více informací o cenách vstupného a možnostech rezervace naleznete na oficiálních stránkách kina.

Zdroj: TIC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události