Děti se v Divadle Radost utkají v mezinárodní baletní soutěži

Brno, 27. dubna 2016 - Ve dnech 30. dubna – 1. května se v Brně uskuteční druhý ročník Mezinárodní amatérské baletní soutěže pro děti a mládež pod názvem „Na špičkách“ BRNO 2016. Soutěž pořádá baletní škola Filiánek, z.s. a uskuteční se v prostorách Divadla Radost. Do soutěže se přihlásili zástupci zemí Slovenska, Polska, Rakouska a České republiky.

batet brno divadlo radost

Baletní soutěž Na špičkách vznikla pro rozšíření soutěžní činnosti v klasickém tanci mladých tanečníků. Je určena pro neprofesionální tanečníky ve věku od 4 let. Soutěžící z České republiky i zahraničí budou moci ukázat a srovnat úroveň svých baletních dovedností. Smyslem soutěže je předvedení výsledků mnohaleté práce dětí i pedagogů před porotou, rodiči, přáteli, širokou veřejností a samozřejmě získání náležitého ocenění za jejich práci.

„V loňském roce jsme založili novou tradici, která důstojně otevírá město Brno mladému baletnímu světu. Letos se soutěž koná dokonce symbolicky v termínu mezinárodního dne tance a my věříme, že přispěje k důstojné oslavě tohoto krásného druhu umění a sportu. Soutěž nabízí účastníkům možnost získání a předání nových zkušeností jak mezi žáky, tak i mezi lektory včetně navázání kontaktů ve společném baletním oboru. V neposlední řadě pak možnost objevování nových baletních a tanečních talentů zkušenými odborníky. Perličkou letošního ročníku je, že nedělní soutěže se zúčastní také nejlepší světová amatérská baletní sólistka, čtrnáctiletá Brňačka Nela Polášková, která v loňském roce v Bukurešti vyhrála finále světové taneční soutěže Dance World Cup, a to v kategorii klasický balet i moderní tanec,“ řekla jedna z organizátorek soutěže Romana Petkovská.

Do druhého ročníku soutěže se přihlásilo přes pět set baletních nadšenců, mezi nimiž jsou jednotlivci, neprofesionální baletní školy, taneční oddělení ZUŠ a amatérské soubory. Dle věku je soutěž rozdělena do šesti kategorií, nejmladší soutěžící se mohou účastnit od čtyř let, přičemž horní hranice věku je neomezená. Další rozdělní je na kategorie jednotlivec, skupina nebo duet a trio. Tanečníci vyšších věkových kategorií mohou soutěžit jak v klasickém tanci tak v moderním, tzv. contemporary dance.

Vystoupení bude hodnotit odborná porota složená z významných osobností baletního světa. Mezi pozvanými v porotě uvítáme například baletní mistryni Janu Přibylovou a pedagogy z brněnské Konzervatoře. Hodnotit se budou technické předpoklady, obtížnost choreografie, technické a umělecké předvedení. Zvána je široká veřejnost, pro kterou je vstup zdarma.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...