Das Filmfest láká na nabitý program i setkání se slavnými osobnostmi

Praha, 17. října 2012 (MEDIAFAX) - Sedmý ročník Festivalu německých filmů Das Filmfest se uskuteční od 17. do 21. 10. v brněnském kině Art. V jeho rámci mohou diváci shlédnout ve Velkém sále deset celovečerních projekcí.  Prahu, kde Das Filmfest souběžně probíhá, poctí svou návštěvou řada slavných filmových osobností - režiséři, herci i protagonisté dokumentárních filmů.

Film-kamera-na-stativu

Das Filmfest, který každoročně na plátna českých kin přináší aktuální hrané i dokumentární filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska. Festival bude rozdělen do dvou sekcí. Sekce Fokus Frau se věnuje tématu ženské identity a ženy jako takové. Z této sekce budou uvedený snímky: Barbara, Neviditelná, Zeď a Zahalené.

Sekce Das Filmfest Spezial zaostří na tematické a estetické tendence ve filmové tvorbě německojazyčných zemí. Sekce opět představí českému publiku to nejnovější z filmové krajiny německy mluvících zemí a zaměří se tentokrát na rozmanitost mezilidských vztahů. Z této sekce budou uvedeny snímky: Co zbývá, Hotel Lux, Otloukánek, Na sklonku dne, TABU – Jest duše cizinkou na zemi a 180° – Tvůj svět je náhle vzhůru nohama.

Program festivalu v kině Art

17.10. 18:15 – Hotel Lux

17.10. 20:30 – Zeď

18.10. 18:15 – Neviditelná

18.10. 20:30 – Na sklonku dne

19.10. 18:15 – Zahalené

19.10. 20:30 – Barbara

20.10. 18:15 – Co zbývá

20.10. 20:30 – TABU – Jest duše cizinkou na zemi

21.10. 17:00 – Otloukánek

21.10. 20:30 – 180° – Tvůj svět je náhle vzhůru nohama

Pražskou část festivalu navštíví slavné osobnosti

Diváci a filmoví fanoušci se budou moci osobně setkat s čerstvým držitelem Stříbrného medvěda - režisérem Christianem Petzoldem. Osobně v Praze uvede svůj komorní snímek Barbara zasazený do doby těsně po pádu Berlínské zdi, kterým nadchl porotu letošního Berlienale. Tento film je také kandidátem na Oscara v kategorii neanglicky mluveného celovečerního filmu. Festival už v předchozích ročnících nabídl divákům starší Petzoldovy filmy Jerichow a Yella.

Zahajovací večer festivalu bude patřit snímku Co zbývá režiséra Hanse-Christiana Schmida a hvězdou zahájení bude bezesporu protagonistka zmíněného filmu, herečka Corinna Harfouch. Ta je jedna z nejvýraznějších hereček berlínského divadla Deutsches Theater a tuzemští diváci si ji mohou pamatovat i ze snímku A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu, ve kterém ztvárnila postavu Boženy Němcové. Návštěvníci se budou moci osobně setkat také s dalšími režisérskými osobnostmi německého filmu, například s Peterem Payerem, Marií Müllerovou či Katarinou Petersovou.

Režisér Peter Payer osobně uvede psychologickou road movie Na sklonku dne. Film, ve kterém se pohoda letního odpoledne na výletě v tyrolských Alpách změní v brutální beznaděj, byl oceněn na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů v Liège cenou diváků.

Švýcarská režisérka Marie Müller na festivalu osobně představí snímek Zahalené, který ukazuje intimní portrét tří generací muslimské rodiny žijící ve Švýcarsku.

Současnou německou dokumentární tvorbu reprezentuje na Das Filmfestu mimo jiné nejnovější snímek režisérky Katariny Peters s názvem Man for a Day, který autorka rovněž osobně představí v kině Atlas. Film dokumentuje práci gender-aktivistky a umělecké performerky Diane Torr prostřednictvím jednoho z jejích proslulých workshopů.

Nabitý program zpestří i samostatný koncert hudebního experimentátora Volkera Bertelmanna alias Hauschky, jehož hudbu si budou moci diváci vychutnat i při sledování milostného filmu Štěstí režisérky Doris Dörrie. Do Prahy se chystají i dva protagonisté dokumentárního filmu This Ain´t Kalifornia o skejtové komunitě v Berlíně na sklonku osmdesátých let.

 

Tereza Veselá

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...