Bacha na Mozarta! Do Brna přijíždí cyklus barokní a klasicistní hudby

Brno, 10. září 2012 – Od září bude v Brně zahájen nový cyklus koncertů Bacha na Mozarta, který bude dramaturgicky zaměřen na hudbu baroka a klasicismu. Do Brna jej přiveze Czech Ensemble Baroque, těleso zabývající se autentickou interpretací hudby starších slohových období. Koncerty svou netradiční dramaturgií publiku nabídnou tituly, které nemohou být provozovány ani Brněnskou filharmonií, ani operou Janáčkova divadla. Jde především o autentickou interpretaci děl baroka a klasicismu na dobové nástroje nebo jejich repliky. Osvědčené spojení hudby s vynikajícím moravským vínem Stanislava Mádla, slibuje dokonalou symbiózu kvality a přístupné, nadčasové formy.

ceb_celek

„Smyslem cyklu je přiblížit svěžím a progresivním způsobem oratorium, kantátu, symfonii, operu a další žánry 17. a 18. století dnešnímu posluchači a to v podobě, v jaké byla díla hrána v době svého vzniku," říká o záměru dramaturg cyklu, dirigent Roman Válek, který je také uměleckým vedoucím pořádajícího sdružení Czech Ensemble Baroque.

Czech Ensemble Baroque je souborem známým svou progresivní dramaturgií, uváděním českých premiér děl světových skladatelů a odbornou kritikou je řazen mezi špičková tělesa tohoto druhu.

„Brno, je velmi kulturní město, které je s existencí stylové interpretace dobře obeznámeno, ať už díky cyklu Barbara Maria Willi uvádí, působení Akademie staré hudby při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, nebo činnosti Ars Brunensis Chorus. Toto hudební odvětví má v Brně své velké příznivce a posluchače. Chceme však obohatit hudební nabídku města, zacelit mezeru v dostupnosti žánrů a vytvořit konkurenceschopný cyklus, který bude prezentovat velká díla barokní literatury, většinou pro orchestr, sbor a sólisty, což je doménou činnosti našeho ansáblu," upřesňuje Válek.

V cyklu se také představí špičkoví sólisté od nás i ze zahraničí, například Jean-Francois Lombard, Adam Plachetka, Piotr Olech, Jaroslav Březina, Roman Janál, Ludmila Peterková a další.

„Posluchače chceme zaujmout především vysokou kvalitou všech produkcí a zajímavou dramaturgií. Přinášíme však také nový, svěží pohled na starou hudbu a její interpretaci. Kromě toho, že každý koncert bude spojen s ochutnávkou vína Stanislava Mádla, ke každému koncertu konkrétní odrůda, bude každý program velmi poutavě a vtipně doprovázen mluveným komentářem. Jeho konkrétní podoba je však překvapením, které ještě nebudu prozrazovat. Diváci se však rozhodně mají na co těšit," slibuje manažer Czech Ensemble Baroque a hlavní organizátor cyklu Jaroslav Kneisl.

Vstupenky je možné zakoupit v TIC Brno, Běhounská 17 nebo prostřednictvím sítě Ticketportal a to jak na jednotlivé koncerty, tak jako půlroční, nebo celoroční abonentky. Více informací naleznete na www.ebcz.eu

Program koncertní sezóny 2012/2013

13. září v 19.30, Besední dům

Slavnostní zahajovací koncert: J. B. Lully - Le Divertissement Royal, Te Deum

25. říjen v 19.30, Besední dům

W. A. Mozart - Requiem d moll, koncert pro klarinet a orch. - klasicistní klarinet L. Peterková

22. listopad v 19.30, Katedrála sv. Petra a Pavla

G. F. Händel - Juda Makabejský

20. prosinec v 19.30, Besední dům

Vánoční koncert: J. J. Ryba – Česká mše vánoční, spoluúčinkuje Taneční soubor Hradišťan

29. leden v 19.30, Besední dům

Novoroční koncert: J. S. Bach - Kantáty

25. únor v 19.30, Katedrála sv. Petra a Pavla

Sborový koncert: W. Byrd, H. Purcell – Anthems

19. březen v 19.30, Besední dům

Orchestrální koncert: W. A. Mozart - Symfonie

6. duben v 19.30, Katedrála sv. Petra a Pavla

Velikonoční koncert: J. S. Bach - Mše h moll

16. květen v 19.30, Konvikt Milosrdných bratří

Madrigalový koncert: Fa, la, la, la

20. červen v 19.30, Besední dům

Koncertní provedení opery: A. Vivaldi – Dorilla in Tempe

foto, zdroj: Czech Ensamble Baroque


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...