Cyklus Bacha na Mozarta! ozdobí novodobé premiéry i světoznámé tituly

Brno, 18. dubna 2019 – Renomovaný evropský soubor Czech Ensemble Baroque pod taktovkou Romana Válka už osmým rokem realizuje velký abonentní cyklus staré hudby BACHA NA MOZARTA! Vstupenky na koncerty je mimo obvyklé předprodeje možné mimořádně získat také coby odměny pro přispěvatele na Hithit.

bacha na mozarta 2019

Cyklus BACHA NA MOZARTA! atraktivní, zábavnou formou na špičkové interpretační úrovni přibližuje hudbu klasiků 17. a 18. století dnešnímu divákovi. Každý koncert má svůj příběh. Vždy jsou osobně přítomni mistři Bach i Mozart, kteří pohotově glosují počiny svých kolegů komponistů a uvádějí je do historických kontextů.

Na závěrečný koncert, Bachovy kantáty, zavítá také Anna Magdalena Bachová a povypráví o soužití s géniem. BACHA NA MOZARTA! tradičně konfrontuje nejznámější světová díla s díly neprávem zapomenutými v hudebních archívech. Pozoruhodná jsou také místa, kde se koncerty konají – Besední dům, kostel sv. Michala či katedrála sv. Petra a Pavla v Brně.

Zahajovací koncert 18. září nabídne Offertoria Pavla Josefa Vejvanovského. Hudební odkaz jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů 17. století byl znovuobjeven ve slavném kroměřížském hudebním archivu a ve spolupráci s muzikologem Tomášem Hanzlíkem odborně spartován. Mimořádnou událostí bude také koncert Musikalische exequien 16. října, na nějž Czech Ensemble Baroque přizval soubor Le nuove musiche.

Chybět nebude oblíbený vánoční koncert, tentokrát zazní vánoční písně A. V. Michny z Otradovic a písně z českých a moravských barokních kancionálů. Závěrečný koncert 16. června, Kantáty J. S. Bacha, netradičně spojí kantátu duchovní a kantátu světskou. Návštěvníci se mohou těšit nejen na intenzivní hudební zážitky, ale také na několik besed s umělci. A na koncertech v brněnském Besedním domě je opět čeká welcome drink zdarma.

„V 8. sezóně se navíc pouštíme do konfrontace skladatelů českých s jejich kolegy z celé Evropy – Evropská unie u hudebníků totiž funguje již po staletí. Národní styly, které byly do baroka poměrně vymezené a lokalizované, začínají najednou splývat a vytvoří jeden mohutný proud. Z českých autorů tedy uvedeme F. I. Tůmu, P. J. Vejvanovského a A. V. Michnu z Otradovic. Ze zahraničních autorů je to Ján Šimrák, Domenico Scarlatti, Giovanni Felice Sances a samozřejmě světové hvězdy Mozart, Bach, Schütz, Telemann,“ upřesňuje organizátorka cyklu Tereza Válková a dodává: „Zhuštěnou esencí celé sezóny bude únorový koncert Klingende Geographie. Suita z děl G. P. Telemanna totiž mapuje hudbu různých národů a kultur. Pro diváky chystáme i speciální překvapení – barokní módní přehlídku.“

Předprodej cenově zvýhodněných abonentek na všechny koncerty 8. ročníku cyklu BACHA NA MOZARTA! bude zahájen na Velikonočním koncertě Czech Ensemble Baroque 28. dubna v 19:30 a ve stejném čase také on-line na smsticket.cz. Abonentky na konkrétní místa lze zakoupit kromě Besedního domu nově také do kostela sv. Michala.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...