Hvězdný jazzman Pat Metheny představí v Brně novou kapelu i album

Brno 11. června 2012 - Nové album a novou kapelu představí fanouškům 28. června jazzový guru Pat Metheny v brněnském Bobycentru. Devatenáctinásobný držitel cen Grammy Metheny nazval nový ansábl příznačně Unity Band. Sjednocuje totiž nejen čtyři z největších osobností současného jazzu na cestě ke společnému hudebnímu cíli, ale i veškeré hudební vlivy jeho členů do jedinečného a neopakovatelného stylového formátu. Stejný název nese i album, které oficiálně vychází právě dnes 11. června.

Pat_Metheny_Unity_Band_Press_Picture

K založení Unity Bandu inspiroval Pata Methenyho především saxofonista Chris Potter. „Jako fanoušek jsem sledoval, jak se Chris postupně stává jedním z největších hudebníků naší doby," vysvětluje Metheny. „A když jsme byli oba pozváni ke spolupráci na debutovém albu Antonia Sancheze, hned mi došlo, že jeho přirozený způsob hraní a frázování se nádherně pojí s mým. Začal jsem přemýšlet, jak na základě tohoto napojení vybudovat společný projekt."

Při volbě rytmické sekce pro Unity Band Metheny neváhal: „Antonio Sanchez byl jasnou volbou, je jedním z mých nejbližších spolupracovníků za posledních deset let a v posledních letech se setkával velmi často i s Chrisem Potterem. Je to opravdu jedinečný hudebník. Nad postem bubeníka jsem se opravdu dlouho nezamýšlel, věděl jsem, že Chrise ani mě by jen těžko napadl někdo, kdo by se na nás mohl hudebně napojit snadněji než Antonio." Ani při volbě basisty neřešil Metheny žádná dilemata: „Před několika lety mě Christian McBride pozval na masterclass s jazzovými studenty na akademii Juilliard v New Yorku. Jedním ze sólistů byl tenkrát velmi mladý Ben Williams a jeho hra mě okamžitě zaujala. Oslovil jsem Bena několikrát jako záskok za Christiana McBridea do mého tria a rychle jsem zjistil, že je to skvělý hudební partner a zároveň inspirativní člověk. Ben a Antonio navíc okamžitě našli společnou hudební řeč."

Jakmile dal Metheny dohromady tuto hvězdnou kapelu, začal v duchu své hudební hyperaktivity pracovat na ohromujícím množství nového materiálu. Na zkouškách kapely se pak vykrystalizovalo devět skladeb, jež byly zaznamenány na albu Unity Band. „Unikátní rytmický koncept bubeníka Antonia Sancheze byl jednou z rozhodujících inspirací k výslednému zvuku kapely," říká Metheny. "Jednou z oblastí, kde Antonio exceluje, jsou rytmy ovlivněné latinskoamerickým cítěním. Jeho vnímání rytmu mě bezpochyby ovlivnilo při psaní skladeb pro Unity Band, ale vlastně jsem se nemusel skladatelsky omezovat vůbec. Unity Band je totiž skupina hudebníků, kteří dokážou zahrát prakticky cokoliv."

Sběratel Grammy i objevitel nových obzorů

Pat_Metheny_News_Solo_Press_Picture1V průběhu posledních více než tří desetiletí se kytarista Pat Metheny průběžně přibližoval i vzdaloval jazzovému mainstreamu, rozšiřoval a rozostřoval hranice hudebních stylů. Jeho obdivuhodné souborné dílo doposud zahrnuje 19 cen Grammy v 12 samostatných kategoriích, řadu vlivných nahrávek, ceněná sólová alba, filmovou hudbu pro Hollywood, spolupráci s významnými umělci, mezi kterými nechybějí Ornette Coleman, Steve Reich, Charlie Haden, Brad Mehldau, Michael Brecker a mnoho dalších. Jeho kapela Pat Metheny Group, založená v roce 1977, je jediným hudebním tělesem v historii, které získalo ocenění Grammy za sedm po sobě jdoucích nahrávek.

Methenyho hudební činorodost je obdivuhodná a touha objevovat nové hudební obzory, skladatelská plodnost i kapelnické charisma z něj po zásluze dělají jednu z největších osobností současného jazzu. Nejnovější sestava Unity Band letos na jaře natočila eponymní album, které obsahuje devět čerstvých Methenyho skladeb. Ty budou také tvořit jádro programu aktuálního turné.

Vstupenky na mimořádný koncert Pat Metheny Unity Bandu jsou v prodeji v síti Ticketstream od 540 Kč. Více informací na www.patmetheny.cz. Ochutnávka z nového alba je dispozici na http://youtu.be/_iE0kZQxnFw.

foto: archiv Pat Metheny a Unity Band, archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...