Moravská galerie vystavuje vzácnou tapisérii, kterou přes 120 let nikdo neviděl

Brno, 30. května 2012 – Ve stálé expozici Užité umění a design v Uměleckoprůmyslovém muzeu mohou návštěvníci Moravské galerie v Brně nově obdivovat vzácnou tapiserii Kimónova bitva. Tu až dosud nikdo z nich spatřit nemohl, naposledy byla totiž vystavena v roce 1885 a poté přesunuta do depozitáře. Zde zůstala skryta zejména kvůli svému kritickému stavu.

tapiserie_kimonova_bitva

Do sbírek tehdejšího Moravského průmyslového muzea se tapisérie dostala znovu sešitá s vystřiženou téměř 1/3 výjevu prostřední scény. Po dva roky ji několik restaurátorek ručně dávalo dohromady v Ateliérech tapiserií v Jindřichově Hradci. Tapiserii se Moravské galerii v Brně podařilo zrestaurovat díky finanční dotaci dva miliony korun z programu ISO MK ČR.

foto: archiv Moravské galerie


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...