Výstava Z pohádky do pohádky představí originální podobu ilustrací

Brno, 31. října 2011 - Nová výstava na Podestě Uměleckoprůmyslového muzea s kouzelným titulem Z pohádky do pohádky představí návštěvníkům originální podobu ilustrací pohádek O Červené karkulce a Perníkové chaloupce, které navrhla a vytvořila designérka Vendula Chalánková (* 1981). Jejími výtvarnými prostředky ovšem nejsou tužka, štětce či papír, ale leskymo, fleece, látky s pestrobarevnými vzory, krajka, třpytivé flitry, nůžky a šicí stroj Lada. Šitím ilustrací autorka netradičně přistupuje ke klasickým pohádkám i k designu knih, ve kterém dokáže spojit grafický design s detailem řemesla a současně si uchovává svůj jednoduchý, ale působivý rukopis.

z_pohadky_do_pohadky1-250

Tvorbu Venduly Chalánkové provází postava Červené karkulky ve formě nášivek dlouhodobě — tato holčička s červeným čepečkem se stala podnětem pro vznik šitých ilustrací ke stejnojmenné dětské knížce, za níž v roce 2009 autorka získala ocenění Zlatá stuha pro nejkrásnější dětskou knihu ve výtvarné kategorii.

Původní koncept razítek, s kterým autorka pracovala, dal vzniknout sérii šitých předloh (nášivek) k šestnácti samostatným scénám předvádějícím ve zkrácené formě známý pohádkový příběh.
Vendula Chalánková vystudovala brněnskou Fakultu výtvarných umění. Věnuje se malbě, konceptuálním instalacím, tvorbě nášivek, plyšových hraček, komiksům a ilustracím. První stylizované nášivky a plyšové hračky v podobě medvídka pandy, králíčka, kosmonauta a dalších začala vytvářet již během svého studia.

V letošním roce navazuje nakladatelství na úspěšnou spolupráci s autorkou pohádkovou knížkou O perníkové chaloupce. Na původní projekt odkazuje stejným formátem i provedením ilustrací. Další pokračování těchto krásných pohádkových knížek obsahem i úpravou určených pro nejmenší děti je zatím otevřené.

Výstava bude instalována v Uměleckoprůmyslovém muzeu / Podesta, Husova 14 od 3. listopadu 2011 do 4. března 2012. Vstup volný.

Kurátorkami výstavy jsou Andrea Husseiniová a Martina Lehmannová.

Zdroj: Moravská galerie v Brně, foto: archiv MG


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...