Kino Scala od nového roku po 80 letech skončí

Brno, 6. října 2011 (MEDIAFAX) - Brněnský magistrát rozhodl k poslednímu dni v roce po 80 letech ukončit promítání v legendárním kině Scala na Moravském náměstí. Ve čtvrtek to řekl primátor Roman Onderka (ČSSD) s tím, že kino v posledních třech letech vykázalo vždy dvoumilionovou provozní roční ztrátu.

kino_scala250

Sama brněnská veřejnost příliš velký zájem o promítání filmů v kině Scala na Moravském náměstí nemá. V roce 2010 tam byla podle Onderky průměrná návštěvnost 37 diváků na jedno představení, sál má přitom kapacitu 465 sedadel. Během celého roku přišlo do Scaly 27 713 diváků. "Za poslední tři roky dotuje město Brno ztrátu na provozních nákladech Scaly částkou přesahující dva miliony korun," řekl primátor. Dodal, že kino by nutně potřebovalo také asi desetimilionovou investici do promítací techniky, protože od příštího roku budou distributoři nové filmy dodávat pouze v digitalizované podobě.

"Nebylo to jednoduché rozhodování, protože Scala byla tradičním místem, kam se lidé chodili dívat na filmy. S příchodem multiplexů se ale návštěvnost rapidně snížila a dnes je na mizivé úrovni," řekl Onderka.

Pokud by podle něj byl zájem veřejnosti vyšší, dalo by se ještě o prodloužení činnosti kina uvažovat. "Za současného stavu by však bylo provozování Scaly jen pouhé oživování mrtvého. To si i z hlediska ekonomické situace nemůžeme v současnosti dovolit," dodal primátor. Snahou města bude nyní některé aktivity kina přesunout do sálu Břetislava Bakaly, který je kromě nového vybavení sedačkami vybaven také kavárnou, malým sálem pro sto diváků a přísálím, které vytváří zázemí velkého sálu.

Kino Scala je jedním z posledních jednosálových kin ve městě Brně. Pravidelné promítání se odehrává ještě v kině Lucerna, provozovaném soukromou společností a v městském kině Art, které se však od jmenovaných kin liší hracím profilem zaměřeným na náročné diváky. Provozovatelem kina Art a Scala je Turistické informační centrum města Brna.

O budoucím využití velkého kinosálu Scaly ještě radní nerozhodli. Chtějí nicméně, aby lukrativní prostory v centru Brna sloužily i nadále kultuře.

Jiří Nováček, foto: kultura-brno.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...