Soutěžte s námi o příběhy Coco Chanel i Sherlocka Holmese

Brno, 18. července 2011 - Paříž 1913. Coco Chanel je zamilovaná do bohatého, charismatického Boye Capela, zároveň je však hluboce ponořená do své práce. Ve stejnou dobu se chystá první uvedení Stravinského Svěcení jara. Coco a Igor jsou si v mnohém podobní: ona hodlá osvobodit ženy a zdemokratizovat ženskou módu, on chce nastolit nový hudební vkus.

coco-channel

Coco jde na premiéru ve skandálně moderních bílých šatech, baletu se dostane kritických ohlasů, že je příliš avantgardní. Coco je jeho dílem dojatá, Stravinskij se ale s negativními ohlasy nedokáže vyrovnat.  Román o ikoně módního svět a slavném skladateli Coco a Igor napsal Chris Greenhalgh.

Nová dobrodružství Sherlocka Holmese
Martin H. Greenberg, Carol-Lynn Rössel Waughová, Jon L. Lellenberg

Ve své původní podobě vyšla tato kniha v Anglii roku 1987 se souhlasem Dame Jean Conan Doylové, dcery a jediné žijící dědičky sira Arthura Conana Doyla.

Vznikla jako hold nejslavnějšímu detektivovi v dějinách, který se poprvé objevil v roce 1887 na stránkách pochybného britského časopisu Beetonská vánoční ročenka (Beeton Christmas Annual).
Co začalo nenápadně povídkou Studie v šarlatové, se zakrátko stalo světovým fenoménem a od základů proměnilo žánr detektivní povídky, který přibližně o půlstoletí dříve vynalezl Edgar Alan Poe.

Soutěž o zajímavé knihy:

Coco Chanel se proslavila v oblasti:

  1. hudby
  2. módy
  3. ženských práv
  4. literatury

Vylosovaní výherci mají šanci vyhrát jednu ze jmenovaných knih. Odpovědi zasílejte do 15. srpna na adresu redakce nebo na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Do předmětu zprávy prosím uveďte "Chanel".



Já, Bahia, zázračně zachráněná
Příběh dívky, která jako jediná přežila leteckou katastrofu
Bahia Bakari a Omar Guendouz

30. června 2009 spadlo u Komorských ostrovů do oceánu letadlo se 153 pasažéry na palubě. Jenom Bahia Bakari, dvanáctiletá Francouzka původem z Komor, katastrofu přežila. Po pádu letadla do vody se chytila jedné z trosek a takto vydržela v ledovém a rozbouřeném oceánu celých devět hodin. Až do chvíle, kdy ji z vody vytáhl námořník z projíždějící obchodní lodi.
Zázrak, nebo neuvěřitelná vůle k životu?

Slavomir Rawicz

Dlouhá cesta
Skutečný příběh strastiplné pouti za svobodou

Slavomira Rawicze jako důstojníka polské kavalerie zatkla sovětská tajná služba brzy po invazi Polska, v listopadu 1939. Po brutálních výsleších v charkovském vězení a soudní frašce v neblaze proslulé moskevské věznici Lubjanka byl nařčen ze špionáže proti Sovětskému svazu a odsouzen ke 25 letům nucených prací v gulagu. Podařilo se mu spolu se šesti společníky uprchnout - aniž tušili, že to nejhorší je teprve čeká…  V březnu 1942 se smrtelně vyčerpaným uprchlíkům podařilo vstoupit na území Indie, cíle jejich takřka celoroční pouti za svobodou. Příběh byl hlavní inspirací k natočení filmu Útěk ze Sibiře, kerý je od 7. 4. 2011 promítán také v českých kinech.

DlouhaCesta

Podivuhodné příběhy druhé světové války
Řada kuriozit z fronty i týlu
Jesús Hernández

Druhá světová válka oplývala událostmi nejrůznějšího druhu. Dějepisci se do hloubky zabývali vojenskými operacemi a politickými strategiemi, studovali bojující armády a popisovali bitvy, ale stranou nechali mnoho dodnes překvapujících příběhů.

Tyto stránky zachycují podivuhodné příběhy, jako např. původ pokrmu známého jako uhlířské špagety nebo neblahý osud lodí, které kdysi patřily Mussolinimu a  Göringovi.


O dravcích v právní džungli
Václav Láska

Příběh bývalého policisty Tomáše Krásy, který po konfliktu se svými nadřízenými odchází od policie a stává se advokátem. Poznává nejen podvodné praktiky některých advokátů, ale rozkrývá i rozsáhlou korupci v řadách policie, kterou si jako policista nepřipouštěl.
Zjišťuje, že byť je jeho živobytím práce advokáta, myšlením zůstává policistou. To mu přináší řadu konfliktů s jinými advokáty.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...