Dům umění města Brna slaví 100 let tématickou výstavou

Brno, 7. ledna 2011- Výstava připravená v roce stoleté existence této brněnské kulturní instituce (původně Kaiser Franz Josef Jubiläums-Künstlerhaus) připomíná důležitá období její činnosti včetně konfrontace se soudobým děním v Brně. Rozsáhlá expozice v obou budovách – v Domě umění i v Domě pánů z Kunštátu – přibližuje stavební historii budov, včetně archivních materiálů a plakátů.

dum-umeni2

Meziválečné období připomínají ukázky z tvorby německých a rakouských členů zde působících uměleckých spolků, období 50. a 60. let, kdy se Dům umění stal důležitým kulturním centrem, reflektují ukázky děl zakladatelů českého moderního umění a členů brněnských tvůrčích skupin. Součástí výstavy jsou díla umělců, jejichž tvorba se vymykala oficiální ideologii normalizačního období a jejich výstavy v Domě umění byly tehdy ojedinělým počinem. Do expozice je začleněna tvorba některých osobností zahraniční výtvarné scény přelomu tisíciletí a soubor fotografií autorů, představující různé kapitoly dějin české fotografie. Samostatnou součástí projektu je prezentace Galerie G99, zaměřená na nejmladší uměleckou generaci. Kurátorkou je Jana Vránová.

Barbora Antonová


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...