Sokol slaví 150 let. Jeho historii připomene výstava plakátů v Domě umění

Brno, 14. května 2012 – Organizace Sokol letos oslaví výročí 150 let od svého založení. Při té příležitosti připravil Dům umění města Brna výstavu Slet sokolských plakátů, která mohou návštěvníci shlédnout od 30. května do 24. června. Návštěvníci výstavy uvidí vůbec poprvé v historii ucelený komplex grafické tvorby propagující největší sokolské slavnosti, všesokolské slety, v letech 1901–1948. Výstava je součástí programu 25. Bienále Brno 2012 a krajského sokolského sletu. O výstavě informovala za Sokol Barbora Prudilová.

slet_sokol_plakat

Autory plakátů jsou výrazné osobnosti českého výtvarného umění jako Mikoláš Aleš, Alfons Mucha, Jakub Obrovský, Max Švabinský nebo Karel Svolinský. Vystavená díla pocházejí ze sbírek Národního muzea, Moravské galerie v Brně, Moravského zemského archivu v Brně, Státního okresního archivu v Uherském Hradišti a z několika soukromých sbírek.

Sokol Brno I vyhlásil v letošním roce veřejnou výtvarnou soutěž na podobu propagačního plakátu k výstavě. Ze 17 návrhů byl vybrán návrh od začínající grafičky Martiny Zachrlové ze Střední školy umění a designu Brno, který je výborným příkladem současné grafické tvorby.

Patronkou výstavy je Jana Kánská, dcera Milady Horákové, která celou výstavu zahájí během slavnostní vernisáže ve středu 30. května v Domě umění města Brna. Na slavnostní zahájení bude pozváno také 52 osobností současného českého veřejného, kulturního a sportovního života, kteří přispěli svým vzkazem sokolské organizaci k letošnímu výročí, za všechny zmiňme například Martu Kubišovou, Jana Třísku či zpěvačky Čokovoko.

(red), foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...