Před brněnským soudem stojí sedm lékařů obžalovaných ze zavinění smrti pacienta

Brno, 2. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Brněnský městský soud v pátek rozplétá kauzu sedmi lékařů z Nemocnice u Milosrdných bratří v Brně, kteří v dubnu roku 2009 nereagovali na pooperační zánět v břichu pacienta, ten pak v důsledku toho v červnu téhož roku zemřel. Lékařům hrozí pokuta, zákaz činnosti nebo až pět let vězení. Státní zástupce podal obžalobu na sedm lékařů oddělení chirurgie Nemocnice Milosrdných bratří Brno. Primáře Josefa Všetíčka a lékaře Roberta Douška, Romana Legáta, Víta Svěráka, Hynka Vernera, Václava Vraspíra a Pavla Vysloužila žalobce viní z toho, že po provedené operaci žaludku a sleziny v dubnu roku 2009 během svých služeb nereagovali na zánětlivý bakteriální proces v organismu pacienta hospitalizovaného na jejich oddělení a neprovedli žádné potřebné vyšetření k objasnění trvání zánětu.

Chirurgove-operace-na-sale-KT-1

"V důsledku neprovedení náležitých vyšetření lékaři včas nepoznali poruchu hojení ani nezjistili jinou příčinu zánětlivého procesu. Navzdory nové operaci se jim pak nepodařilo zánět zvrátit a pacient v červnu roku 2009 zemřel," řekla agentuře Mediafax mluvčí soudu Gabriela Stočková. Podle obžaloby tím lékaři spáchali trestný čin ublížení na zdraví, za což jim hrozí až pětileté vězení.

Celá kauza se odehrála v naprostém mediálním utajení. Neinformovalo o ní ani vedení nemocnice, ani státní zastupitelství nebo policie.

Soudkyně Barbora Sýkorová vyslýchá během pátku znalce v oboru lékařských věd. Předvolaný expert vypověděl, že lékaři zvládli osmdesátiminutovou operaci nádoru v břichu pacienta kvalitně. "Jeho pooperační stav se vyvíjel po dobu jeho pobytu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení dobře, hned druhý den po operaci vstal. Problém nastal až po několika dnech, když začaly u pacienta teploty," řekl znalec. Konstatoval, že pacient pak po řadě chirurgických zákroků nakonec zemřel. "Veškerá dostupná mikrobiologická vyšetření lékaři provedli," dodal. Jejich výsledky byly podvakrát shodné. Prokázání takzvané anaerobní infekce u pacienta bylo podle mikrobiologika velmi obtížné.

Znalec zaznamenal kontrast mezi dobrým klinickým stavem pacienta a nálezem laboratorních hodnot, který svědčil, že by mohl mít v těle infekci. Ta se podle znalce rozvinula až v průběhu pooperační léčby. "Nedá se říci, kde pacient k nákaze přišel - je možné, že ji získal pobytem ve zdravotnickém zařízení," dodal znalec.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...