Každý šestý v Brně pracuje v oboru podnikových a IT služeb

Brno, 26. října 2023 – Dny otevřených dveří ve firmách, kde vznikají inovace ovlivňující způsoby práce, pracovní prostředí i světový byznys, besedy se studenty vysokých škol, expertní konference s více než 100 řečníky a 500 zástupci sektoru podnikových služeb z ČR i zahraničí, gala večer s vyhlášením nejzajímavějších projektů a inovací, které v oboru vznikly za uplynulý rok. To je program, který čeká návštěvníky prvního ročníku Brněnského týdne podnikových a IT služeb. Ten začíná v pondělí 30. října a proběhne pod záštitou primátorky města Brna.

telefonistka

Obor podnikových a IT služeb patří k nejrychleji rozvíjejícím se sektorům české ekonomiky. Prakticky od svého vzniku v ČR roste dvojciferným tempem, aktuálně zaměstnává přes 160 000 lidí a do roku 2025 plánuje dosáhnout na kulatých 200 000. „I když první firmy z tohoto oboru vznikaly před dvěma dekádami zejména v Praze, postupem let se hlavním městem podnikových služeb stalo Brno, a to celoevropsky. V žádném jiném evropském městě není hustota zaměstnanosti v oboru tak vysoká, jako právě v moravské metropoli. Aktuálně v oboru pracuje každý šestý obyvatel Brna v produktivním věku,“ vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, s tím, že i přesto si řada lidí pod pojmem podnikové služby často nedokáže nic konkrétního představit, aktivity Brněnského týdne podnikových služeb mají proto obor přiblížit i široké veřejnosti.

„Představte si nadnárodní společnost s desítkami poboček posetých po celém světě, například Johnson & Johnson nebo Siemens, Microsoft, Carrier či Lufthansu. Aby taková společnost nemusela mít v každé zemi personalisty, účetní, výzkumníky, experty na digitalizaci, datové analytiky, logistiky, či IT podporu, soustředí je do jednoho centra odkud pak tito lidé dané činnosti poskytují pro všechny světové pobočky této firmy jako službu. A takovýchto center je v ČR již na 400 a přibývají další. Tuzemští pracovníci tak významně ovlivňují firemní procesy a tím i fungování světových firem,“ vysvětluje Jonathan Appleton.

Díky svému dynamickému růstu se sektor značně podílí i na proměnách samotného Brna. Bez něj by dost možná ani nevznikly kancelářské parky jako například Spielberk, Vlněná či The Campus Science Park. „Dlouhodobě pracujeme na tom, aby naše město bylo atraktivní pro různě velké domácí i zahraniční společnosti, které vytvářejí pracovní místa a přispívají k ekonomickému růstu města. Větší společnosti také často výrazně investují do výzkumu a vývoje a přicházejí s novými řešeními, která mohou mít pozitivní dopad na celý obor. Nezřídka spolupracují s vědeckými institucemi a vysokými školami, z čehož mají prospěch i další aktéři. Mnohé jsou ochotny v rámci svých aktivit v oblasti sociální udržitelnosti investovat do místa podnikání a podporovat různé např. popularizační projekty. Všechno toto dění má vliv na kvalitu života všech obyvatel, zdaleka nejen těch, kteří pro danou firmu pracují,“ vyzdvihuje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V příštím roce obor nabídne v Brně 2000 nových pracovních míst. Kariérní příležitosti dává jak zkušeným pracovníkům, tak v mnoha případech i absolventům brněnských vysokých škol. Podle statistik asociace ABSL mají vysokoškolské vzdělání tří čtvrtiny zaměstnanců center podnikových služeb.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Září 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF