Studie ukazuje, jak budou vypadat družstevní byty na Rumišti

Brno, 13. června 2022 - Přes dvě stě družstevních bytů nahradí někdejší Dřevopodnik mezi ulicemi Rumiště, Mlýnská a Křenová, ze čtvrté strany budou přiléhat k novému bulváru Brněnské třídy. Podobu nové výstavby nyní představili projektanti z kanceláře Pelčák a partner architekti.

220608 118 rumiste Pelcak a partner architekti  1

Projektanti dokončili projektovou dokumentaci ve fázi studie. Díky tomu, že dnes radní schválili polohu uliční čáry jako závazného rozhraní pro další stupně projektové přípravy Brněnské třídy, může u projektu bytové výstavby na Rumišti pokračovat práce na projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí. Podle předpokládaného harmonogramu by k jeho získání mohlo dojít už v příštím roce.

220608 118 rumiste Pelcak a partner architekti  4

„Městská družstevní výstavba je jedním z kroků, které tuto lokalitu v budoucnu čekají a pomohou z ní vytvořit příjemné místo k životu. K už realizovaným plánům patří postupná přestavba Vlněny pod taktovkou soukromého investora, město tu počítá s vybudováním chytré čtvrti Špitálka, moderního bulváru tzv. Brněnské třídy a parčíku, kterým bude protékat říčka Ponávka, která je dnes zatrubněná v podzemí. Dnes je to typický nevzhledný brownfield, který se za pár let promění v krásnou moderní ulici se zelení v samém centru města. Mám mimořádnou radost vždycky, když proměňujeme nějakou zanedbanou lokalitu na hezké nové dostupné bydlení,“ uvedl náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva.

220608 118 rumiste Pelcak a partner architekti  3

V dané lokalitě vznikne 237 bytů, drtivá většina z nich (228) bude v městském programu dostupného družstevního bydlení. Půjde převážně o dvoupokojové (87) a třípokojové byty (101), v menší míře o čtyřpokojové (40). Přízemní prostory s výlohami nabízí možnost využití v duchu koncepce live & work pro práci nebo podnikání přímo obyvateli domů, nebo jako klasický komerční parter, ve společné části budov bude i 211 parkovacích a odstavných stání. Dalších 9 bytů bude obecních nájemních, pravděpodobně startovacích pro mladé rodiny.

220608 118 rumiste Pelcak a partner architekti  2

Ve vzhledu domů se odráží okolní historická zástavba, architekti se především inspirovali prvkem arkýřů. Důležitým aspektem je i udržitelnost, k energetické šetrnosti přispívá rekuperace, zelené střechy se solárními panely nebo třeba tepelná čerpadla pro vytápění, do budoucna bude možné i odvádět přebytečnou dešťovou vodu do obnoveného toku Staré Ponávky.

Zdroj: TIS MMB
Vizualizace: PELČÁK A PARTNER ARCHITEKTI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF