RHK: Limitem rozvoje strojírenství je nedostatek pracovních sil

Brno, 3. října 2018 – Limitem rozvoje českých strojírenských firem je stále zejména nedostatek pracovních sil, zvláště těch kvalifikovaných. Vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti lze tento problém v současné době řešit pouze přísunem lidí ze zahraničí, především z Ukrajiny, z níž podle nového režimu může do Česka přijít až 20 000 pracovníků ročně, což je dvojnásobek oproti loňsku. Podle ředitele Regionální hospodářské komory Brno Čeňka Absolona je ale nutné hledat i jinde, například v Srbsku.

strojirenstvi pracovnik nezamestnanost

„Odborní pracovníci v českém strojírenství stále chybějí. Kromě vykrytí sil v zahraničí jsou nutné i strukturální změny ve vzdělávacím systému, aby absolventi v dalších letech lépe odpovídali požadavkům trhu,“ uvedl Absolon. Podle něj se strojírenství v posledních letech dynamicky mění. Průmysl 4.0 se prolíná stále častěji celým odvětvím. Řeší hned několik oblastí, nedostatek pracovních sil nebo customizaci výrobků podle požadavků zákazníka a tlumí také růst cen.

Čelit výzvám moderní doby pomáhá firmám v oboru klastr strojírenských a IT firem, který založila před dvěma lety právě Regionální hospodářská komora Brno. Dnes má už téměř 30 členů. „Propojujeme dál výrobní podniky s IT firmami, poskytujeme sofistikované poradenství v oblasti Průmyslu 4.0 a spolu s univerzitami spřádáme velké projektové plány v oblasti kybernetické bezpečnosti, která je a již navždy bude zásadním tématem. Zřídili jsme rovněž Centrum mezinárodního obchodu, které pomáhá malým a středním strojírenským firmám při expanzi na zahraniční trhy,“ uvedl Absolon.

Podle něj je jedním z klíčových nástrojů rozvoje oboru též Mezinárodní strojírenský veletrh. Absolon sám vítá, že se organizátoři cíleně věnují automatizaci, robotizaci a digitalizaci. „Ozubené kolečko je dnes již spíše symbolem pro strojařinu. V dnešní době jsme plně v hájemství binárního kódu. Samozřejmě nesmím zapomenout na náš Kontakt-Kontrakt, který je již dlouhé roky v rámci MSV velmi vítaným B2B nástrojem,“ dodal Absolon.

Podle odborníků bude každá úspěšná firma v horizontu několika měsíců nebo let zvažovat investice do rozvoje v oblastech podnikových informačních systémů, digitalizace provozu, automatizace procesů či robotizace výroby.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF