V lepší zítřky věří pouze jeden český podnikatel z pěti

8. dubna 2013 (MEDIAFAX) - Jen 20,5 procenta dotazovaných malých a středních podnikatelů věří v pozitivní vývoj svého byznysu v nadcházejících šesti měsících. To představuje třetí nejpesimističtější situaci za posledních pět let, nejhorší vyhlídky měli podle pondělních informací Hospodářské komory podnikatelé v roce 2009.

Graf-rust-01

Zároveň se také zvýšil počet respondentů očekávajících zhoršení své celkové situace. Takovýto výhled do budoucna předpovídá 33 procent dotazovaných, zatímco ještě před půl rokem to bylo 25,7 procenta. Prakticky beze změn svoji budoucnost vidí necelá polovina oslovených podnikatelů. Tento ukazatel zůstává prakticky beze změn již od roku 2010.

"Z výsledků aktuálního průzkumu Hospodářské komory České republiky vyplývá, že čeští malí a střední podnikatelé prochází velmi složitou situací, na kterou má vliv i nestabilní ekonomická situace v zemích eurozóny a EU," uvedl k průzkumu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Dodal, že podnikatelé bojují především s rostoucí daňovou zátěží, s omezováním veřejných výdajů, ale i investic, což jde ruku v ruce s predikcí týkající se poklesu počtu zakázek a objednávek, propouštění zaměstnanců, či poklesu objemu investic.

Zhoršení podle Kužela zaznamenaly všechny oblasti podnikání. Kritickým segmentem, který je dlouhodobě v minusových číslech, zůstává stavebnictví. "U této oblasti je však podle našeho průzkumu zajímavé sledovat, jak malé a střední firmy predikují její vývoj. Byť je pro stavebnictví prognóza podniků týkající se první poloviny roku 2013 zhoršená, uplynulý rok, tedy zpětně, hodnotí firmy tuto oblast s lehkým optimismem," říká Kužel.

Na skutečnost, že se proti uplynulému měření optimismus firmami nešíří, však může mít vliv i začátek nového roku, kdy byl průzkum HK ČR realizován. "Firmy vyčkávají, mají připraveny nejrůznější scénáře, bohužel i ty pesimistické," zakončil prezident Hospodářské komory ČR.

Podle pondělních informací Českého statistického úřadu si přitom v únoru České stavebnictví meziročně polepšilo o 2,3 procenta, čímž se dostalo poprvé za více než rok nad nulu. S problémy se však stále potýká průmysl, který naopak o 5,7 procenta klesl. Své problémy má rovněž export, který i přes vysoké přebytky obchodní bilance ztrácí na exportu i importu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...