Koncern ZKL loni zvedl tržby na 1,52 miliardy korun

Brno, 4. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Hospodářské výsledky koncernu ZKL vykázaly za rok 2011 historicky nejvyšší tržby, kdy tržby za prodej dosáhly výše 1,52 mld. Kč, o rok dříve to bylo 1,25 mld. Kč. Skupina to sdělila ve středu. "Podle aktuální situace a stavu objednávek - o 20 procent více - se budoucnosti příliš obávat nemusíme. Jediné, kde cítíme nejistotu, je situace utvářená finančními experty, kteří zvyšují svými vyjádřeními míru nejistoty. Nevidíme krizi v poptávce, ale spíše v tom, jak v této krizi obstojí banky, a jak se zachovají k našim zákazníkům," uvedl Jiří Prášil, generální ředitel ZKL.

Graf-rust-01

V oboru ložisek se koncern specializuje na výrobu velkorozměrových speciálních ložisek až do průměru 1600 mm. Letos byla na trh uvedena nová "ZKL New Force Plus" pro speciální aplikace zaměřená na koncové zákazníky z prvovýroby s nejvyšší přesností. Ložiska ZKL se používají především v oblasti energetiky, u výrobců převodovek (pásová doprava, lodní doprava, cementárny, větrné elektrárny).

ZKL také uzavřel dohodu o záměru s indickým investorem, se kterým koncern připravuje projekt na výrobu ložisek pro indickou železnici. V současnosti se po úspěšném schválení a homologaci připravuje zahájení výroby. Ta by měla v blízkosti Kalkaty odstartovat do pěti měsíců od schválení indických státních autorit. Část výroby bude podle požadavků místní vlády zajištěna z indických zdrojů, část výrobních dílů bude dodávána z České republiky. Zaměstnanost v ZKL to ale neohrozí.

"Máme trvalý nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Bez spolupráce s VUT Brno a ČVUT bychom obtížně kvalifikované zaměstnance získávali. Naše spolupráce je postavena především na vedení bakalářských, diplomových pracích a doktorandských prací a máme další společné projekty, kde jsou tyto vysoké školy spoluřešiteli," nastínil ředitel Prášil.

V oblasti automobilového průmyslu pokračuje ZKL ve vývoji trubek z hliníkových slitin určených pro chladicí systémy, např. vozů Audi. Pro automobilku připravuje také komponenty pro novou prototypovou převodovku. V současné době odborníci připravují podmínky pro zahájení sériové výroby.

ZKL dodává své výrobky do více než 70 zemí světa, podíl exportu skupiny se v současné době blíží téměř 90 procent. Skupina se momentálně vrací i do zemí bývalého Sovětského svazu.

Společnost ZKL je největší výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. Věnuje se výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro automobilový a železniční průmysl. Koncern zaměstnává zhruba více než 1150 pracovníků.

Libor Popela

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...