Kompenzační období v přerozdělování daní pro Brno se možná prodlouží

Brno, 26. července 2011 (MEDIAFAX) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) údajně zvažuje prodloužení kompenzačního období vztaženého k rozpočtovému určení daní pro Brno. Sdělil to brněnský opoziční zastupitel a Kalouskův stranický kolega Jaroslav Kacer (TOP 09).

Ucetnictvi250

Kalousek v úterý poslal do připomínkového mezirezortního řízení návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní. To se týká rozdělování sdílených daní mezi jednotlivé obce. "Navrhujeme ministrovi prodloužit kompenzační období ze čtyř na minimálně šest let, navíc s pozvolnějšími finančními dopady na rozpočet města," řekl Kacer.

Pravicový kabinet se k změně přerozdělování daní, které je klíčové pro příjmy obcí, zavázal v koaliční smlouvě. Kalousek hodlá snížit diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi "nejchudší" a "nejbohatší" obcí. Chce tak rozpočtové určení daní přiblížit úrovni obvyklé ve vyspělých zemích Evropské unie. Evropský průměr příjmu z rozpočtového určení daní na jednoho obyvatele je totiž mezi oběma extrémy na úrovni trojnásobku, avšak v České republice dosahuje až pětinásobku ve prospěch čtyř největších statutárních měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně.

Brněnská TOP 09 podle něj s principem změny rozpočtového určení daní souhlasí. "Intenzivně však jednáme s ministrem financí o výhodnějších podmínkách pro město Brno tak, aby nebyly jakkoliv ovlivněny veřejné služby poskytované městem svým občanům," řekl Kacer s tím, že Kalouska pozval do Brna, aby ještě do konce prázdnin v jihomoravské metropoli veřejně představil chystanou novelu zákona o rozpočtovém určení daní.

"Jsem přesvědčen, že při této příležitosti společně předložíme brněnské veřejnosti variantu, která bude pro naše město přijatelná," řekl Kacer. Zároveň obvinil ze selhání brněnskou velkou koalici ČSSD - ODS, která měla podle něj "korektně jednat s panem ministrem financí místo mediálního proklamování zásadního nesouhlasu s tímto návrhem". Vedení radnice navíc TOP 09 vyčítá také mrhání veřejnými penězi

"Doufám, že již brzy bude mít veřejnost možnost porovnat účelnost vynakládaných investice v jednotlivých městech a obcích. Není přece možné, aby vybudování silnic či chodníků v Brně bylo výrazně dražší než jinde, když použitý materiál i účtované stavební práce jsou stejné," prohlásil Kacer.

Podle brněnské TOP 09 se ve velkých městech obecně plýtvá s veřejnými prostředky, a vedení jejich magistrátů tak vytvářejí velký prostor pro korupci. "Starosta menší obce naproti tomu musí několikrát obrátit každou korunu ve snaze zajistit nejnutnější chod své obce. Naší snahou je, aby Brno bylo schopno také hospodařit efektivně," prohlásil Kacer.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...