Antimonopolní úřad zastavil projekt startovacích bytů v Brně

Brno, 23. května 2011 (MEDIAFAX) - Antimonopolní úřad zastavil po návrhu TOP 09 nákup startovacích bytů v Brně. V pondělí to řekl předseda brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer.

startovaci-byty250

"Do ukončení správního řízení, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil, není možné, aby radnice fakticky startovací byty od developerů koupila," řekl Kacer.

Podnět k prověření mnohamilionové veřejné zakázky na stavbu startovacích bytů v Brně podal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zastupitel a šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer. „Mám důvodné podezření o transparentnosti zadání a vyhodnocení celé veřejné zakázky,“ řekl sám Kacer.

První pochybení se podle něj stalo již při specifikaci předmětu zakázky, kde nebylo uvedeno, kolik bytů hodlá město nakoupit. Dalším nestandardním krokem magistrátu bylo podle TOP 09 uvedení spodní hranice nabídkové ceny za metr čtvereční. "Vybrat dva výherce bez rámcové smlouvy je také zarážející," doplnil Kacer. Celou zakázku zároveň označil s odkazem na nedávnou analogickou podporu vlády automobilkám za takzvané šrotovné developerům.

Projekt startovacích bytů kritizovala i opoziční KDU-ČSL. Město Brno postupuje podle lidovců značně nehospodárně a neefektivně. "Tím, že se domy kupují i s pozemkem, pořídí město mnohem méně bytů, než může za stejné peníze získat," řekla zastupitelka Jitka Ivičičová (KDU-ČSL).

"Město zbytečně utrácí za pozemky, kterých má samo dost a nemá je zapotřebí pořizovat za tržní cenu. Zároveň tak omezuje okruh možných dodavatelů na malou skupinu developerů, kteří stavějí na vlastních pozemcích," řekla Ivičičová s tím, že magistrát se tak sám připravuje o možnost vysoutěžit nižší ceny při zakázce vypsané pro široký okruh stavbařů.

Ivičičová zároveň nepovažuje za správné, aby nájemníci ve startovacích bytech platili snížené nájemné oproti ostatním lidem z městských bytů. "Startovací byty nemají nahrazovat dávky státní sociální podpory. Pokud je nájemník takzvaně nízkopříjmový, dostane příspěvek na bydlení. Pokud má příjmy dostatečné, není důvod ho dotovat na úkor ostatních,“ uvedla Ivičičová.

Pokud chce Brno skutečně pomoci mladým rodinám s bydlením, musí se jeho politika stát masovou záležitostí. "Nemůžeme jen stavět Potěmkinovy vesnice," řekla s odkazem na zahájení výstavby 84 startovacích bytů na Kamechách. "Podmínkou úspěchu je, aby se náklady na pořízení startovacích bytů vracely a bylo proto možné stavět další a aby tak jejich počet mnohem výrazněji pokryl skutečné potřeby lidí," zdůraznila Ivičičová. Dodala, že pokud se tak nestane, stává se politika magistrátu "pouhou loterií pro čtyřiaosmdesát šťastlivců, na kterou doplatí všichni ostatní".

Veřejnou zakázku na startovací byty v Brně za 166 milionů korun schválili zastupitelé v březnu. Jako nejvhodnější nabídky firem schválili nabídku společnosti Reko, na druhém místě skončil holding společností Impera styl, Jet Impera a Impera eqs.

Mluvčí magistrátu Pavel Žára řekl, že faktická výstavba startovacích bytů v Kamechách na pomezí Bystrce a Žebětína měla začít v dubnu. "Dokončení prvních bytových domů lze očekávat za rok" dodal. Město Brno obdrželo podle mluvčího dohromady šest nabídek na výstavbu domů. "Dvě nabídky obsahovaly po dvou projektech, zadavatel tedy obdržel celkem osm nabídek," upřesnil Žára.

Brno považuje výstavbu takzvaných startovacích bytů za zásadní přínos pro rozvoj města. "Jsem rád, že se po dlouhých přípravách podařilo celou věc dovést do finále. Nové byty tak již v dohledné době budou sloužit ke svému účelu," řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Jiří Nováček, obrázek - zdroj: Archiweb

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Únor 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF