Ocenění pro park na Moravském náměstí

Brno, 24. října 2023 – Pestrá kombinace květin, ošetřené původní vzrostlé stromy i nově vysazené, dominantní vodní plocha. Odbornou porotu nadchl komplexní architektonický přístup. Výsledky 17. ročníku soutěže vyhlásilo vedení pořádajících profesních sdružení 19. října v Humpolci, letos se do ní přihlásilo rekordních třicet děl krajinářské architektury.

moravak

Porotu při osobní návštěvě parku zaujala mimo jiné velkorysá lavice připomínající arénu a uvnitř jeviště v podobě fontány, které jsou středobodem unikátního prostoru v centru města určeného výhradně pro pěší. „Prostor parkového náměstí byl živý a plný lidí různých sociálních skupin a věkových kategorií. Návštěvníci si rádi poseděli u vody nebo u šálku kávy, uspořádali piknik na trávníku, hráli hry nebo se procházeli,“ popsal atmosféru při hodnocení člen poroty Attila Tóth, slovenský krajinářský architekt.

Porotci ocenili také ochranu kořenů původních stromů a úpravu jejich prokořenitelného prostoru ještě před stavebními pracemi a zamezení zhutnění půdy, což přispěje k plnohodnotnému rozvoji bohatého stromového, keřového i bylinného patra.

„Na vítězném díle se projevilo, že pokud generální projektant dá dohromady špičkový tým včetně krajinářských architektů a zahradníků, dodavatelé stavby a investor intenzivně spolupracují, lze realizovat kvalitní veřejný prostor, který obstojí v evropském srovnání. Zásadní ovšem bude péče v následujících letech,“ shrnul hodnocení poroty Ondřej Feit, ředitel spolupořadatele, Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Podzimni park Moravak

„Pokládám za obrovský úspěch, že jsme zvítězili v silné konkurenci téměř tří desítek velmi kvalitních projektů. A věřím, že si toto ocenění výsledná podoba rekonstrukce zaslouží. Stejně tak mám radost, že se park stal hned po dokončení vyhledávaným místem pro trávení volného času malých i velkých návštěvníků. I to je pro nás velké ocenění,“ uvedl Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed.

„Tato naše realizace je svým způsobem odvážná a ukazuje, že investovat do veřejných soutěží se vyplatí, podobné autorské dílo by bez soutěže nikdy nevzniklo,“ doplňuje jedna z autorek Janica Šipulová. „Projektování a autorský dozor každé části projektu jsme brali zodpovědně a ocenění si velice vážíme. Zároveň je to i velký závazek pro následnou péči o park, za dva roky totiž bude vyhlášení Park roku probíhat v Brně, a to včetně odborné procházky po parku, která bude sledovat právě to, jak se o park pečuje. S městskou částí Brno-střed spolupracujeme na drobných úpravách a zlepšeních, a to včetně zapojení krajinářské architektky Kláry Zahradníčkové a dalších odborníků,“ dodává další z autorů Martin Sládek z Consequence forma architects.

Podzimni park Moravak 5

Původní betonovou kašnu, asfaltové cesty a již dosluhující travnaté plochy kompletně nahradil nový koncept architektonické kanceláře Consequence forma architects, která se svým návrhem úpravy parku zvítězila v architektonické soutěži. Centrální část parku obepíná dřevěná lavice kolem fontány, kterou tvoří vodní plocha s proměnlivým charakterem. Při klidné hladině tvoří vodní zrcadlo nebo je voda v pohybu díky mlžným a klasickým tryskám. Při vypuštění hladiny slouží místo i k pořádání divadelních nebo hudebních představení. V zimě na ní vznikne plocha pro kluziště.

Důležitá průchozí trasa mezi ulicí Joštovou a Lidickou byla zachována a vydlážděna, uvnitř parku vznikla nová okružní pěšina, určená zejména pro procházky rodičů s dětmi a kočárky. Nedílnou součástí parku jsou nyní i desítky herních prvků pro děti od Richarda Loskota a pískoviště, které dříve citelně chyběly. Rodiče ocení i blízkost kavárny.

Před zahájením prací byla u většiny stromů citlivě zlepšena jejich kořenová zóna pro lepší přísun vody a vzduchu. Výrazným prvkem parku je lem tvořící společenstvo stromů, keřů a trvalek. Navazující stinná louka, která se nekosí tak často. Navíc je v parku nyní vysazeno 80 nových stromů, například javorů, dubů, jerlínů a dřezovců, 68 keřů a také 36 tisíc sazenic trvalek. Na jaře park oživí například narcisky, tulipány, lilie a ladoňky, kterých bylo vysazeno na 67 tisíc kusů. Nyní můžeme pozorovat podzimní kvetoucí astry v kombinaci se zlatavými trávami.

Celková investice do parku činila 132,5 milionu korun. Město Brno se podílelo 95,5 miliony korun, městská část Brno-střed přispěla 37 milionů korun. Navíc městská část nesla náklady na zpracování architektonické soutěže, projektové dokumentace a ošetření kořenových systémů stromů ještě před zahájením rekonstrukce. Přípravné a projektové práce v součtu stály přibližně 10 milionů korun.

Foto: archiv MČ Brno-střed


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...