Správa hřbitovů města Brna představila řadu novinek

Brno, 24. října 2023 - Provozní možnosti nově zrekonstruované Fuchsovy obřadní síně, prodej materiálů a výzdoby na úpravu hrobů, nebo nové zajímavosti a tematické aktivity. Správa hřbitovů města Brna chce svým návštěvníků usnadnit práci i jít příkladem.

hrbitov svicky

Zásadní novinkou, která se podařila tento rok dokončit je rekonstrukce Fuchsovy obřadní síně. Ta slouží k obřadům, které jsou laděny jak církevně, tak i civilně a mohou se tu konat jak obřady s pohřbem do země, tak kremační obřady. Lidé si také v síni mohou zvolit delší čas na poslední rozloučení, mohou využít obě rozlučkové místnosti, jak malou, tak velkou.

„Dále jako službu nabízíme zápůjčku květin na rakev při obřadu. Po úpravách síně máme možnost promítat videa, či fotky při obřadu. Lidé si mohou vybrat, zda jim bude řečnit naše řečnice, či kněz, nebo zda to bude někdo z jejich blízkých. Vše záleží na představách klientů a dá se domluvit,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Na Ústředním hřbitově se pro návštěvníky rozšířil prodej materiálu na úpravu hrobů. Jedná se jak o sypké materiály (kamínky různých barev a velikostí), jež si můžou návštěvníci prohlédnout na výstavkách u vjezdových vrátnic, tak i na půjčovně, kde je i materiál k zakoupení.

„Dále nově zajišťujeme možnost koupit si květinovou výzdobu na hrob. Stánky před Ústředním hřbitovem mají během roku nestabilní prodejní dobu a z tohoto důvodu jsme reagovali na zajištění této služby. V neposlední řadě si návštěvníci mohou úpravu hrobů objednat, a to jak na celý rok, tak i jako jednorázovou záležitost, rádi jim po úpravě zašleme fotky na email a případně zapálíme i svíčku“, doplnil Suchý.

Další novinky se týkají více hřbitovů. Na hřbitovech Soběšice, Žebětín, Židenice je rozšířena forma pohřbívání o možnost využití kolumbária. S blížícími se dušičkami je v případě Ústředního hřbitova důležité připomenout, že zde bude jezdit autobus zdarma, jak už se v minulosti stalo tradicí (od začátku týdne do konce). V případě cesty na hřbitov autem je doporučeno parkování P+R při ulici Vídeňská.

„Rád bych také návštěvníkům nabídl několik aktivit a akcí, které nabízíme. Na Ústředním hřbitově lze využít QR kódy, kde se dozví mnohé informace o pohřbených, nebo se díky nim projdou po hřbitově na určité téma, například procházka po malířích. Navštívit mohou také naše stránky a vybrat si termín pro komentovanou prohlídku nebo mohou dorazit na koncert k výročí založení hřbitova“, uvedl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

„Dlouhodobým problémem, který Správa hřbitovů města Brna řeší, jsou často nelegálně odložené odpady a hromadění starého materiálu. Proto se i v této věci snažíme jít příkladem. Ze starých materiálů tak třeba vznikl nový společný hrob pro ostatky již opuštěných hrobů a při výměně povrchů hrobů prosíme občany, aby odkládali hrubý odpad na vrátnici Lány, kde jsou pro ně připraveny kontejnery. Stejné pravidlo platí i pro odkládání již nepotřebných náhrobních kamenů“, dodal k možnostem náměstek Suchý.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...