V Brně i letos přibudou bezbariérové chodníky, přechody i zastávky

Brno, 21. února 2023 – Nové přechody pro chodce, úpravy chodníků a přestavby zastávek MHD na bezbariérové. Na tom se podílí vedení radnice města Brna a hlavně lidovci, kteří mají oblast bezbariérovosti od roku 2017 v gesci. V letošním roce jsou opět naplánované investice za deset milionů korun.

vozickar prechod chodec schody

V minulém roce Poradní sbor pro Bezbariérové Brno vytipoval několik míst, které by si zasloužily bezbariérové úpravy. Sboru předsedá brněnský radní Filip Chvátal (KDU-ČSL), který se podílí na jeho řízení.

„Čeká nás hned několik úprav. Na letošní rok by se nám mělo podařit zhotovit například dvě místa pro přecházení na ulicích Kuršova a Teyschlova, bezbariérové úpravy zastávek trolejbusu Konečného náměstí, úprav chodníku při ulicích Jana Babáka – Tererova a Jana Babáka – Tábor. Dále pak dojde k proměně ulic Mifkova, Černého. U prvně jmenované ulice předěláme obrubníky a na ulici Černého vybudujeme nový chodník,“ popsal radní Chvátal.

Některé stavby prošly proměnou v druhé polovině minulého roku, ale i letos. Brňané mohou využívat bezbariérových zastávek na zastávkách Pionýrská směrem do centra a Šumavská směrem z centra. Povedlo se také upravit zeleň a chodník na ulici obvodová směrem z křižovatky u Přístaviště až k náměstí 28. dubna.

„Každoročně také pracujeme s Generelem přístupnosti města. Jedná se o materiál, díky kterému můžeme koncepčně snižovat počet bariér po celém Brně. Využíváme poznatků odborníků, městských firem, veřejné správy a organizací osob se znevýhodněním, které reflektujeme v následných úpravách zastávek MHD, chodníkům, přechodům, pásům pro nevidomé a třeba informačním panelům. Cenné jsou pro nás i podněty občanů. Snažíme se vyřídit všechny problémy, o kterých nám občané píšou. Obecně se jedná o nejlepší zdroj, který vůbec můžeme mít,“ upřesnil radní Chvátal.

V roce 2017 zřídil bývalý náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) Poradní sbor Rady města Brna pro Bezbariérové Brno. Ten je složen ze zástupce města, tedy radního pro bezbariérové Brno, dále pak zástupců veřejné správy a městských firem, organizací osob se znevýhodněním a odborníků v souvisejících oblastech. Od roku 2018 vyčleňuje město Brno na investice do bezbariérovosti 10 milionů korun. Výjimkou je pouze rok 2020, kdy byla vyčleněna pouze polovina, tedy 5 milionů korun.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...