Na Šumavské vznikne parkovací dům a parkoviště pro více než 600 aut

Brno, 13. dubna 2022 - Město Brno začne se zadávacím řízením na zhotovitele projektu revitalizace prostoru u výškových budov na Šumavské, který zahrnuje také výstavbu parkovacího domu a parkoviště. Spousta nových parkovacích míst, ale také zeleň či vodní prvek budou v lokalitě u Šumavské podle předpokladů k dispozici do konce roku 2023.

parkoviste sumavska

„Zakázka, pro kterou nyní hledáme zhotovitele, představuje revitalizaci plochy takzvaného Akademického náměstí. To se nachází mezi výškovými budovami na Šumavské a ulicí Veveří. Vznikne zde parkovací dům rozdělený na dvě části. V jedné budou hromadné garáže, ve druhé veřejná vybavenost. Kapacita parkovacího domu bude 411 míst. Pro návštěvníky a lidi z okolních administrativních i obytných budov bude k dispozici také venkovní parkoviště s kapacitou 202 míst. Stání zde bude řešeno v modelu rezidentního parkování a bude patřit do návštěvnické zóny B. Momentálně zde rezidenti mají přibližně 100 míst, takže se jim rozšíří možnosti parkování. U křižovatky ulic Veveří a Pod kaštany bude stát nový vodní prvek a upraví se parková plocha před Právnickou fakultou Masarykovy univerzity,“ shrnula primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Úprava venkovního parkoviště zlepší parkovací poměry v lokalitě. Asfaltovou plochu doplní zeleň a dřeviny, které nahradí původní vegetaci na pozemku. „Parkovací dům se stálou obsluhou umožní mimo jiné parkování celkem 42 LPG/CNG vozidel na střešní části. Zbytek střechy se zatravní. V budově bude umístěna také trafostanice, která umožní instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Rada města Brna nyní odsouhlasila zahájení zadávacího řízení na zhotovitele. Předpokládaná délka výstavby je 14–16 měsíců, cílem je stihnout práce do konce roku 2023. Celková cena se předpokládá ve výši cca 315 milionů korun bez DPH, přičemž z rozpočtu města půjde na stavbu přibližně 86 milionů korun. Na výstavbu venkovních ploch budou využity i zdroje z fondu mobility ve výši 13 milionů korun, zbytek půjde z rozpočtu příslušných odborů Magistrátu města Brna. Spoluinvestorem celé akce budou Brněnské komunikace.

sumavska parkoviste brno

Zdroj: Tiskové středisko MMB, vizualizace: Atelier Kristen


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...