Park Marie Restituty v lokalitě Brno-sever projde rozsáhlou rekonstrukcí

Brno, 15. února 2022 – V loňském roce začala městská část Brno-sever připravovat projektovou dokumentaci obnovy parku Marie Restituty, která navazuje na první etapu obnovy parku, která proběhla již v minulosti. Park tak projde první větší rekonstrukcí od roku 1992.

park stromy listy

„Projekt počítá s terénními úpravami cest, které budou vyhovovat pohybu vozíčkářů. Zároveň bude projekt řešit problém přívalových dešťů, neboť cesty budou přerušovány žlaby odvádějícími vodu do zeleně, případně vsakovacích jímek. Dalším důvodem pro projekt byl také záměr vyhlášení soutěže na vytvoření sochy Marie Restituty, která by měla být umístěna v parku,“ uvedla radní MČ Brno-Sever Marie Kselíková (KDU-ČSL), která má na starost oblast životního prostředí.

Rekonstrukce parku řeší problém přívalových dešťů, kterých v poslední době přibývá a jejichž důsledkem je vyplavena hlína na ulicích Hálkova a Elgartova. Cesty budou bezbariérové a schody na horní cestu budou nahrazeny pojezdným schodištěm, které bude přístupné i pro kočárky. Z cesty by měla odbočovat pěšina zpevněná štěrkovou trávou směrem k broukovišti, kde vzniknou nové schody na mlatovou cestu za školkou. V zimě při dostatečném množství sněhu bude cesta sloužit k sáňkování.

„Husovický kopec v posledních letech začal spolu s obdobími sucha velice strádat. Silné přívalové deště přispívaly k odlivu půdy a vytvoření erozních rýh, které způsobily, že cesta mezi Míčkovou a Kohoutovou ulicí není s kočárkem téměř průjezdná. Proto jsme se rozhodli rozdělit kopec na tři oblasti, které budou postupně projektovány a obnovovány. V první oblasti dojde ke zpevnění chodníku, odvodu vody v případě dešťů a zabránění splavování další zeminy z přilehlých svahů,“ upřesnila Kselíková.

Součástí rekonstrukce bude také vytvoření a umístění nové sochy Marie Restituty, která bude součástí parku. Při té příležitosti se prověřuje i eventuální změna památníku padlým bojovníkům – pomníku ve tvaru balvanu i desky se jménem obětí. Návrhem je oba tyto památníky plnohodnotně nahradit jediným památníkem, který by ladil s parkem i s novou sochou Marie Restituty.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...