Na židenickém hřbitově vznikne rozptylová loučka a kolumbárium

Brno, 10. srpna 2021 - Druhý největší hřbitov v Brně získá nové kolumbárium a rozptylovou loučku. Na místě posledního odpočinku v Židenicích se uskuteční rekonstrukce prostoru před smuteční síní u vstupu z Komprdovy ulice. 

kolumbarium rozptylova loucka

Správa hřbitovů města Brna, která má na starosti také hřbitov v Židenicích, dlouho žádala o úpravu prostoru před smuteční síní. „Travnatá plocha ani chodníky neodpovídají nárokům pietního místa, a protože městská část chystá rekonstrukci smuteční síně z roku 1985 od architekta Ivana Rullera, je potřeba obnovit i oblast v její bezprostřední blízkosti,“ podotkl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Díky rekonstrukci vznikne kolumbárium při hřbitovní zdi, která sousedí s parkovištěm na ulici Komprdově. V plánu je vybudovat 30 až 35 metrů dlouhou stavbu s přibližně 180 kolumbárními okénky. „Židenický hřbitov doposud kolumbárium nemá a lidé o tento typ pohřbívání dlouhodobě stáli. Jsem tedy velmi rád, že se podařilo do projektu zakomponovat i stavbu kolumbária,“ dodal Petr Hladík. Na blízké travnaté ploše vznikne před smuteční síní rozptylová loučka s místem pro obřadníka. To bude vydlážděno a opatřeno řečnickým pultem.

Zároveň zde budou vytvořeny nové chodníky od vchodu na hřbitov směrem ke smuteční síni i kolem kolumbária. Chodníky budou odvodněny do okolní zeleně. Kolem loučky budou umístěny nové lavičky pro odpočinek a rozjímání návštěvníků.

Součástí projektu bude i výsadba nové zeleně a trávníků, pro které vznikne prostor díky zúžení chodníků. „Celková cena rekonstrukce prostoru před smuteční síní je vyčíslena odhadem na 5,5 milionu korun a s úpravami by se mělo začít již v lednu příštího roku. Celá stavba včetně přípravné fáze potrvá zhruba 14 měsíců,“ uzavřel Petr Hladík.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...