Na Francouzské vznikly čtyři krizové byty pro lidi v obtížné situaci

Brno, 7. října 2019 - Požár, záplavy, domácí násilí nebo třeba odchod z dětského domova. V krizových situacích budou moci Brňané krátkodobě využít čtyři byty, které město nechalo zrenovovat na Francouzské. Investovalo do nich více než 8 milionů korun. Jedna garsonka a tři byty o dispozici 2+kk vznikly na místě původních dvou bytových jednotek v domě na Francouzské.

pozar hasici

„Opakovaně se setkáváme s případy, které ukazují, že městu chybí ubytovací kapacity pro krizové situace. Prvním krokem ke zlepšení tohoto stavu proto byla přestavba na Francouzské, díky které bude město moci poskytnout rychlou pomoc lidem v akutní bytové nouzi. Že to byl krok správným směrem, dokazuje fakt, že hned od zítra se sem nastěhuje první obyvatel,“ popsala primátorka města Markéta Vaňková.

Od schválení záměru do kolaudace uběhlo asi dva a půl roku. „Za tu dobu proběhla celková rekonstrukce interiérů včetně vstupní chodby, zateplení a oprava fasády, výměna oken i úprava dvorku. V srpnu jsme prostory zkolaudovali a během září byly byty vybaveny i nábytkem a spotřebiči,“ uvedl náměstek primátorky pro bydlení a správu majetku Oliver Pospíšil.

Podle schválené Koncepce krizového ubytování mohou byty využít lidé s trvalým pobytem v Brně, kteří se nacházejí v ohrožení zdraví či života a nejsou schopni v dané chvíli řešit tuto situaci vlastními silami. Jde především o oběti živelních katastrof, domácího násilí, zneužívání nebo týrání, ale také třeba o mladé dospělé opouštějící ústavní výchovu nebo náhradní rodinnou péči. Krizový byt není možné poskytnout osobám, které by svým zdravotním stavem nebo chováním ohrozily bezpečnost a zdraví dalších lidí – tedy například osobám s akutním infekčním onemocněním nebo závislým na alkoholu či psychotropních látkách.

O obsazení krizových bytů bude rozhodovat Odbor sociální péče Magistrátu města Brna. Smlouva o krizovém ubytování se uzavírá na třicet dní. Cena za ubytování činí 50 Kč / dospělý uživatel / den nebo 100 Kč / dva a více dospělých uživatelů / den. Pro výpočet denní platby se nezapočítávají nezletilí uživatelé.

Po dobu ubytování v krizovém bytě klienti intenzivně spolupracují se sociálními pracovníky odboru sociální péče, případně i s dalšími institucemi tak, aby svou situaci co nejrychleji a nejefektivněji vyřešili.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...