Brněnské letiště loni odbavilo přes půl milionu pasažérů

Brno, 13. února 2019 – Letiště Brno-Tuřany zažilo loni rekordní rok, když po šesti letech opět překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících. Nejvíce se létalo o letních prázdninách, kdy během dvou měsíců prošlo přes brněnské letiště přes 225 tisíc lidí. Oproti roku 2017 tak zažila sezónní doprava 40 % nárůst a mezi destinacemi opět vévodilo Řecko. Nově se lidé mohli vydat z Brna do Milána a od dubna letošního roku se chystá nová linka do Berlína.

letadlo letiste brno vzlet

Rekordní rok 2018 potvrzuje dlouhodobý trend narůstajícího zájmu o leteckou dopravu v ČR. Poptávka se rok od roku zvyšuje především v letních měsících. V červenci a srpnu padly v Brně historické rekordy v počtu přepravených cestujících za jeden měsíc.

„Kromě Řecka (přes 107 tisíc odbavených cestujících) bodovalo mezi dovolenkáři také Bulharsko s více než 62 tisíc cestujícími a něco přes 51 tisíc cestovatelů bylo odbaveno na linkách do Egypta. Což poukazuje na to, že lidé se opět vrací do dříve hojně navštěvovaných destinací, jako je Tunis, Turecko, nebo právě Egypt,“ uvedl k výsledkům Zdeněk Šoustal, člen představenstva Letiště Brno.

Nejsou to však pouze sezónní lety, které dělají z brněnského letiště druhé nejvytíženější v ČR. Mezi pravidelnými linkami vévodí Londýn. Zájem ale stále narůstá také o linku mezi Brnem a Mnichovem. Poměrně úspěšný byl také start linky do Milána.

„Nejvíce mě těší rostoucí vytíženost pravidelných linek, které jsou čím dál více a obousměrně využívány na obchodní cesty a daří se nám zde dosahovat velice dobré obsazenosti. Zároveň očekávám, že nová linka do Berlína, která startuje již 1. dubna, počet odbavených cestujících v letošním roce opět navýší,“ uvedl Milan Kratina, CEO skupiny Accolade a předseda představenstva Letiště Brno.

Stále větší počet cestujících a rozšiřování letecké sítě má velký význam také pro Jihomoravský kraj, kterému letiště patří. „Velkou přidanou hodnotu vidím právě v tom, že si obyvatelé našeho regionu mohou snadno a rychle zaletět nejen na dovolenou, ale také na služební cestu nebo za studiem. Zároveň však nesmíme zapomínat i na opačný směr. Náš krásný region je díky letišti nejen dostupnější, ale také celosvětově známější,“ okomentoval význam brněnského letiště Bohumil Šimek, hejtman Jihomoravského kraje.

Obyvatelé jižní Moravy tak nemusí trávit hodiny cestováním do hlavního města či Vídně a žádané destinace mají na dosah ruky. Tento fakt výrazně podpořil nejen cestovní ruch, ale také obchod nebo přístup ke vzdělání v zahraničí.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...