V brněnské zoo se zabydluje pár vzácných jezevců hnědých

Brno, 2. října 2018 – V Tropickém království se nově zabydluje pár jezevců hnědých. Do brněnské zoo přicestovali přímo z daleké Indonésie, jinde v Evropě se nechovají. „Panji a Candra si na nový domov zvykli opravdu rychle, od začátku neměli žádný problém s adaptací na naši krmnou dávku, nebáli se chovatelů a v cizím prostředí se orientovali jako by se tu narodili,“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

jezevec hnedy brno

„Obzvlášť Candra má mimořádně vyrovnaný přístup k životu. Podle kolegy, který jel pro jezevce do Prahy na letiště, se celou cestu cpala banánem, a když jsme ji v zahradě vypustili do připravené ubikace, proběhla se, všechno očichala a usadila se v plné misce, kterou podrobila důkladné kontrole a následně spokojeně usnula, znavená cestou přes půl světa,“ doplnila.

Jezevec hnědý (Melogale orientalis) je lasicovitá šelma s domovem v lesnatých oblastech ostrovů Jáva a Bali. Zvířata, která nyní mohou návštěvníci obdivovat v expozici Zoo Brno, pochází ze zoologické zahrady přímo na Jávě a do Čech dorazila na jaře letošního roku. První měsíce v novém domově strávili jezevci pod dohledem veterinárních lékařů, a v péči chovatelů se postupně aklimatizovali.

Jezevec hnědý rozhodně není jen zmenšenou verzí z tuzemska známého jezevce lesního (Meles meles), oba druhy se liší nejen vzhledem, ale i způsobem života. Jezevec hnědý má hebkou šedohnědou srst s načervenalými a žlutými odstíny.Typickým znakem jsou bílé pruhy nejen na hlavě a tvářích, ale s občasnými žlutými odstíny také na krku, hrudi a břichu. Další světlý pruh vede zpoza očí, mezi ušima a dále po hřbetu. Dorůstá délky 35 až 40 centimetrů a váží obvykle od 1 do 2 kilogramů. Loví drobnější živočichy, ale nepohrdne ani mršinou nebo přezrálým ovocem. Za potravou se vydává nejčastěji brzy po ránu nebo pozdě večer a výborně šplhá. Také ti, kdo by chtěli vidět naživo Panjiho a Candru v Zoo Brno, nejpravděpodobněji uspějí, když budou hledat ve větvích.

Foto: Zoo Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...