Kancelář městského architekta zmapuje v Brně deset tisíc objektů

Brno, 12. července 2018 – Brno bude mít poprvé zmapované bytové i obchodní domy, pasáže a mnohé další objekty. Zatím aspoň na části svého území. K této výzvě přistoupila Kancelář architekta města Brna (KAM), která v červnu provedla pilotní šetření průzkumu budov v historickém jádru města. Do širšího centra se pak pustila se začátkem letních prázdnin. Pomáhá jí při tom šestnáct studentů. Výsledky poslouží třeba jako podklad k urbanistickým a územním studiím nových zástaveb.

brno panorama

Zkoumané území zahrnuje kolem deseti tisíc budov a pokrývá střed města a navazující lokality. Jedná se například o Zábrdovice, Campus, čtvrtě Veveří a Ponava, území nové městské třídy, jižní čtvrť, ale také okolí brněnského výstaviště.

„To jsou strategická místa, o kterých se často mluví v souvislosti s různými územními záměry a novou výstavbou. Díky průzkumu budeme například schopni lépe posoudit, jestli bude navržená zástavba vhodně navazovat na okolí,“ uvedl ředitel KAM Michal Sedláček.

Při průzkumu pomáhá i šestnáct studentů, většinou druhých a třetích ročníků vysokoškolských oborů geografie, urbanismus nebo architektura. V první části šetření pracují s dostupnými zdroji dat, kdy na počítači pomocí statistických dat a 3D modelů získávají informace o budovách. Ve druhé části pak vyrážejí do terénu informace ověřovat.

„Podklady, které získají například z map, můžou být staré dva až tři roky. Některé domy nemusí od té doby stát, a naopak jiné jsou nově postavené. I proto chodí studenti do terénu a pomocí tabletu a speciální aplikace údaje kontrolují a editují,“ uvedl koordinátor průzkumu a sociální geograf KAM Jiří Malý.

Nasbírané údaje budou podkladem pro územní plánování a rozvoj města. Dalším ze způsobů využití jsou pak urbanistické a územní studie. „Pochopení urbanistických struktur a rozložení funkcí je nezbytným předpokladem pro koncepční rozvoj města. Například z výsledků budeme moci vytvářet prostorové analýzy nebo vizualizace podlažnosti městských budov,“ popsal Malý.

Studenti budou v terénu do konce léta. Pak bude KAM získaná data zpracovávat. Výsledky představí tým městského architekta do konce tohoto roku. Průzkum budov je už druhé velké šetření na území Brna, které KAM za dobu svého působení zorganizovala. Tím prvním byl průzkum maloobchodních prodejen a služeb za rok 2017.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...