Brněnská studentka získala ocenění za výzkum leukémie

Brno, 21. června 2018 – Možnosti usnadnění léčby rakoviny zkoumá brněnská studentka Pavlína Janovská. Její práce nyní získala třetí místo v prestižní soutěži Cena Sanofi za farmacii. Ocenění mladé vědkyni osobně předal nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn.

rakovina oceneni sanofi

Soutěž pro talentované studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi. „Letos máme jubilejní desátý ročník této soutěže. A jsme velice rádi, že zájem mladých vědců o ni stále roste,“ popisuje Jana Konopíková, CSR manažerka společnosti Sanofi s tím, že skupina Sanofi investuje do vědy a výzkumu v České republice každý rok přibližně 700 miliónů korun. „Nemalá část těchto výdajů směřuje právě do oblasti univerzitního výzkumu,“ dodává Konopíková.

Ve vědecké práci, která se ve velmi silné celorepublikové konkurenci umístila na třetím místě, se Pavlína Janovská zabývá studiem leukémie. „Zkoumáme chování nádorových buněk při vzniku i postupu chronické leukemie. Nádorové buňky totiž využívají ke svému šíření v těle určité signální dráhy. A my jsme ukázali, že zablokováním těchto drah můžeme zabránit rozvoji leukemie,“ vysvětluje talentovaná vědkyně.

Slavnostní předávání cen proběhlo 20. června v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví, za přítomnosti velvyslance Francie v České republice, Rolanda Galharaguea. Ocenění laureátům předal profesor Jean-Marie Lehn, vědec, který v roce 1987 společně se dvěma kolegy získal Nobelovu cenu za objev syntetických makrocyklických látek se selektivními vlastnostmi pro vazbu iontů a molekul.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...