Nevidomí budou moci snadněji využívat internet díky programu FriendlyVox

Brno, 18. dubna 2018 – Knihovna – místo, kde si půjčíte knihu, poslechnete hudbu, využijete internet. Běžná praxe pro většinu lidí, velký problém pro ty, co nevidí. Od dubna školí nadační fond FriendlyVox desítky knihovníků na systém, který pomáhá nevidomým snadno využívat internet. Jako první se vyškolí knihovníci v Brně, a to 19. 4. od 9 hodin v Knihovně Jiřího Mahena.

nevidomy slepy hulka

Naučí se ovládat ozvučený portál FriendlyVox a budou tak schopni jej naučit zvládat všechny nevidomé zájemce, co do knihovny přijdou. Součástí školení knihovníků je i zážitkový kurz, kde si na vlastní kůži vyzkouší, jak se cítí nevidomý nebo slabozraký, když vejde do knihovny.

„Dostanou klapky na oči a vyzkouší si například chůzi s bílou holí po knihovně, ohmatat Braillovo písmo nebo se podepsat či vyplnit formulář. Dozví se, že proč nevidomý obvykle drží nad formulářem levý prst. Čeká totiž, že mu jej knihovník či ten, kdo mu s papíry pomáhá, položí na místo, kde se má podepsat. Někteří z nevidomých s sebou nosí plastové šablony, do nichž se podepisují. S jejich správným umístěním jim však musí někdo pomoci. Knihovníkům řekneme a ukážeme, jak správně pomoci nevidomému například v tramvaji nebo v autobuse, či na jiných místech a v různých životních situacích,“ říká Dana Stoklasová, ředitelka TyfloCentra Pardubice.

„Nevidomý člověk má právo na přístup ke službám internetu za podobných, nebo stejných podmínek, jako člověk vidící. Zrakově postižení však využívají internet výrazně méně, v případě pokročilých služeb jako e-shopy, sociální sítě nebo internetové bankovnictví dokonce řádově méně často,“ říká Robert Štěrba z Nadačního fondu FriendlyVox. Aby lidem, kteří nemohou svět pojmout očima, usnadnil orientaci ve virtuálním světě internetu, přišel FriendlyVox se stejnojmenným internetovým portálem. Ten lze spustit na jakémkoliv počítači a jednoduše ovládat několika klávesami.

„To, co je pro vidícího člověka běžné, například najít si na internetu nejbližší vlak, tramvaj, autobus, informovat se o výlukách v dopravě, nakoupit si potraviny s dovážkou domů, podívat se na stav svého bankovního účtu nebo z něj provést nějakou transakci, je pro většinu nevidomých velice složité. Přístup k těmto informacím na internetu by nám nepochybně velmi usnadnil život. Obsluha počítače se standardním odečítacím programem však vyžaduje od nevidomých nadstandartní znalosti práce s ním. Velmi často se setkávám s lidmi, kteří, i když absolvují náročné školení, nejsou schopni s takovým počítačem pracovat. Stačí, aby se, například vinou nějaké aktualizace, změnil vzhled obrazovky a můžou se začít učit znovu. Mnoho nevidomých a slabozrakých osob tak na práci s ozvučeným počítačem raději rezignuje,“ říká nevidomý Josef Konečný z Brna, konzultant pro odstraňování architektonických bariér.

„FriendlyVox je skvělý v tom, že je jednoduchý a zůstává stále stejný, jak si jej jednou nevidomý osahá, umí s ním pracovat napořád.“

Mahenova knihovna doposud nabízela nevidomým počítače se softwarem pro nevidomé a slabozraké, kde mohli využít standardní program s odečítačem obrazovky. „Programy pro nevidomé jsou však poměrně složité na ovládání, a aby je zvládli, prochází náročným počítačovým výcvikem, např. v TyfloCentru. I z tohoto důvodu není využívání v knihovnách masovou záležitostí,“ říká Dagmar Čaďová z Knihovny pro nevidomé a slabozraké při Mahenově knihovně v Brně.

Potenciál je však veliký, jenom v Brně navštíví za rok knihovnu pro nevidomé a slabozraké 2200 návštěvníků, kterým nyní mohou knihovníci ukázat snazší cestu k internetovým vlnám.„Ozvučený portál FriendlyVox je unikátní v tom, že je zadarmo, můžeme jej instalovat na běžné počítače, které v knihovně máme, a knihovník bude po školení schopen během pár desítek minut naučit nevidomého se systémem pracovat a udělat první krok k práci s internetem,“ doplňuje mluvčí knihovny Jana Kuncová.

Knihovna plní osvětovou funkci a pomůže tak dalším nevidomým a slabozrakým učinit první krok na cestě do online prostoru. V tuzemsku je přes 100 000 zrakově postižených


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...