Teplárny Brno přerušily dodávky tepla, topná sezóna končí

Brno, 18. května 2017 - Teplárny Brno přerušily v sobotu 13. května vzhledem k nástupu teplejšího počasí dodávky tepla. Podle předpovědi meteorologů na další období lze předpokládat, že 13. květen se stane i datem definitivního ukončení topné sezóny 2016/2017, která odstartovala vloni 3. října. Začala tak o týden později a zřejmě skončila zhruba o týden dřív než sezóna předešlá. V roce 2016 byly dodávky definitivně ukončeny 20. května.

teplarny brno

Po několika mírných zimách se ta letošní výrazně odlišovala svým průběhem. Leden 2017 s průměrnou teplotou minus 4,6 stupně se stal dokonce druhým nejstudenějším lednem za posledních třicet let. Nejchladnějším dnem byl 7. leden s průměrnou teplotou minus 10,1°C. Naopak březen 2017 byl se svojí průměrnou teplotou 8,1°C. v Brně druhým nejteplejším březnem za poslední půlstoletí.

Vloni činila průměrná teplota za první čtyři měsíce + 5,0 °C, což znamenalo prodej tepla ve výši 1 856 tis. GJ. Letos průměrná teplota poklesla na + 3,7 °C a za období leden–duben vlivem chladnějšího počasí Teplárny Brno, a.s., prodaly 1 998 tis. GJ tepla, tedy o 142 tis. GJ více ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku.

„Zákazníci se ale nemusejí obávat skokově zvýšených účtů. Spotřeba tepla za měsíce leden, únor, březen a duben tvoří asi polovinu z celkové roční spotřeby tepla. Pro domácnost s průměrnou roční spotřebou tepla 25 GJ to znamená, že vlivem vyšší spotřeby tepla za první čtyři měsíce letos dojde k meziročnímu nárůstu spotřeby tepla o cca 1 GJ. Protože však od 1. ledna 2017 Teplárny Brno snížily cenu tepla o 5 procent, vyšší spotřeba tepla za první čtyři měsíce by měla být kompenzována právě touto slevou a domácnosti připojené na centrální systém zásobování teplem by za topení neměly zaplatit ve srovnání s loňským účtem výrazně více,“ uvedla Renata Diatková, vedoucí sekretariátu generálního ředitele Tepláren Brno.

Výkon zdrojů bude i nadále regulován podle vývoje venkovních teplot a požadavků odběratelů. V době letní odstávky zůstává v provozu podle potřeby soustavy horkovodní kotel na provoze Červený mlýn. Hlavním zdrojem tepelné energie bude teplo vyráběné spalováním odpadu v SAKO Brno.

Otopné období začíná podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vždy 1. září a trvá do 31. května následujícího roku. Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla se odvíjí od průměrných denních teplot venkovního vzduchu a prognózy počasí dle ČHMÚ. Teplárny začínají s dodávkami tepla, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot. Dodávky tepla jsou přerušeny, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat snížení této teploty.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...