Nejstarší černovická škola výjimečně otevře své dveře

Brno, 16. dubna 2015 - Zatímco na víkend školy obvykle dveře zavírají, v Černovicích se v sobotu 18. dubna pro veřejnost naopak otevřou dveře nejstarší místní školní budovy, která již třetím rokem leží ladem.

Stara skola na charbulove ulici zdroj Archiv mesta brna

Do budovy na Charbulově ul. 135–137 žáci poprvé vstoupili už v roce 1890. Za více než 120 let se v ní vystřídalo několik českých i německých mateřských, základních a středních škol. Poslední z nich, Soukromá škola Comeniana, zde své působení zakončila v roce 2012. V současné době dům jeho majitel, Statutární město Brno, nabízí k prodeji. Obyvatelé Černovic jsou však přesvědčeni, že by mohl nadále sloužit veřejnosti.

Neziskový spolek Černovické sdružení proto na sobotu 18. dubna 2015 připravil projekt „My školu nedáme! aneb Nebojte se doktorů“ , jehož cílem je ukázat možnosti využití prostoru pro komunální účely. Na místě bude rovněž připravena petice za odvolání prodeje školy.  Od 14 do 22 hodin je v ní přichystaný bohatý program pro děti a dospělé. Kromě komentované prohlídky a výstavy o historii a možné budoucnosti školy na návštěvníky čeká divadlo, hravá výuka čistění zubů, fyzikální experimenty, přednášky černovických lékařů, výtvarná dílna, promítání v mobilním planetáriu, dětská herna pro nejmenší i zábavný kvíz pro školáky.

Odpočinout si pod paprsky jarního slunce bude možné ve školní zahradě, kde se děti svezou na koni a rodiče zatím nakoupí na minijarmarku. Občerstvení zajistí Hostinec Slunečnice v improvizované kavárně Pod katedrou a pivním baru V šatně.

V 19 hodin rozezní své nástroje bigbítová skupina Barel Rock, která vznikla na Vysoké škole veterinární a většina jejich členů jsou zvěrolékaři. Říkají o sobě, že už "třicátý čtvrtý rok devastují vkus hudbymilovného publika svými podivnými nástroji, písněmi i vystupováním". A proč "Nebojte se doktorů"? Škola nemá být zavřená, ale má přece sloužit vzdělávání a šíření informací. A vzdělaným a učeným lidem se v dřívějších dobách říkalo prostě "doktor".

Přijďte se přesvědčit o tom, zda by i černovická stará škola nemohla znovu otevřít dveře i ve všední dny a pro všechny. Vstup na akci je volný. Více na webu skola.vcernovicich.cz.

(red), foto: Archiv města Brna


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...