V Černovicích vyrostla nová budova záchranářů

Brno, 7. října 2014 - Osm měsíců od poklepání základního kamene byla na konci září otevřena nová budova Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JMK) v Brně – Černovicích na ulici Těžební.

budova zzs jmk tezebni ulice brno cernovice

„Výjezdovou základnou získáváme pracoviště s mnohem lepší dostupností do brněnských městských částí Brno – jih, Černovice, Slatina, Maloměřice, Obřany, Tuřany, Chrlice, Vinohrady, Líšeň, Židenice a Lesná, zároveň také do dalších spádových lokalit jihovýchodně a východně od krajského města, včetně D1 směrem na Vyškov,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Výjezdová skupina s lékařem bude na této výjezdové základně zároveň tvořit posádku letecké záchranné služby k zásahům v nočních hodinách.

V budově jsou v prvním nadzemním podlaží umístěny garáže pro sanitní vozidla s technickým zázemím. Ve druhém podlaží jsou umístěny pracovny zdravotníků ve výjezdových skupinách a stážisty a prostory k zajištění odpovídajících podmínek pro práci záchranářů v nepřetržitém režimu práce.

zzs jmk brno cernovice tezebni ulice nova budova

Potřeba výstavby nové budovy vycházela z aktualizované koncepce zabezpečení Zdravotnické záchranné služby v Jihomoravském kraji. Ta počítá v Brně s vybudováním výjezdových stanovišť v Bohunicích, Ponavě a právě v Černovicích. „První dvě jsou už postavena, třetí v oblasti Ponava by mělo být dokončeno v závěru příštího roku. Nestačí však jen nové budovy, inovujeme i vozový park. Krajská rada schválila veřejnou zakázku na nákup 27 nových sanitních vozů, které napomohou kvalitní práci záchranářů,“ uvedl při slavnostním otevření budovy hejtman Michal Hašek.

V návaznosti na možnosti financování dojde k doplnění černovického areálu o budovu autoprovozu tak, aby organizace mohla pružně reagovat na změny stavu vozového parku v souladu s potřebami zajištění ZZS v celém Jihomoravském kraji. Investorem budovy, která stála přes 42 miliónů korun, byl Jihomoravský kraj.

(red), foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...