Inovační vouchery podpoří hi-tech výzkum

Brno, 17. července 2014 - Město Brno rozdělilo firmám 4 milióny korun na až stotisícové inovační vouchery, za které nakoupí výzkum na místních univerzitách a vědeckých centrech. Celkově tuto podporu letos získalo 45 podniků, žádalo rekordních 223. Brněnští výzkumníci budou pracovat například na testování monitoru pro magnetickou rezonanci, bezpilotních letadel dronů nebo inteligentních parkovacích systémů. Nejvíce voucherů získaly firmy, které chtějí spolupracovat s VUT v Brně.

jihomoravske inovacni centrum inovacni vouchery 2014

„Z celkového počtu vylosovaných firem žádalo 33 o inovační voucher poprvé. Právě tyto nové spolupráce se snažíme projektem podpořit,“ uvedla Martina Červenková, projektová manažerka Jihomoravského inovačního centra (JIC). Město Brno, které projekt již šest let finančně podporuje, do něj vložilo celkově přes 32 miliónů korun.

Nejúspěšnější výzkumnou institucí je letos opět brněnské VUT. Tamější výzkumníci budou pracovat na 27 projektech. Je mezi nimi i testování optimálního tvaru bezpilotního dronu pro technologický startup Robodrone Industries. „Výsledky spolupráce s Leteckým ústavem Fakulty strojního inženýrství využijeme při návrhu naší nové modelové řady multikoptér, určených pro zásobování, pozorování a záchranné a pátrací operace, kdy se jedná o mise na delší vzdálenosti. Ve srovnání s klasickými vrtulníky by měly být provozní náklady asi desetinové,“ uvedl jednatel firmy Jiří Karpeta.

Na dalších osmi projektech budou pracovat výzkumníci z Mendelovy univerzity, po třech inovačních voucherech získaly shodně také Masarykova univerzita a nově zapojený Výzkumný ústav stavebních hmot. Při veřejném losování 27. května uspělo s jedním projektem i Centrum dopravního výzkumu, pro společnost Eltodo bude testovat inteligentní parkovací systém.

inovacni vouchery jic

Jeden voucher získala ještě Fakultní nemocnice u svaté Anny. Pro firmu IBSmm Engineering klinicky zhodnotí speciální monitor v prostředí magnetické rezonance a vliv magnetického pole na kvalitu obrazu. Pokud testování dopadne dobře, nový monitor umožní zobrazit více detailů a zjednoduší tak práci zdravotníků.

S jedním projektem uspěly ještě Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Veterinární a farmaceutická univerzita. Výzkumy z letošní výzvy musí být do 30. června 2015 dokončeny a vyúčtovány JIC.

Co již přinesly inovační vouchery
Dotace z inovačních voucherů mají smysl – a dokazují to konkrétní příběhy firem, které už díky výzkumu vylepšily své produkty nebo služby. Za všechny příklady můžeme z minulosti zmínit firmu RDS a její využití starých televizních obrazovek pro nové dlažby a obklady. Dalším přínosným příkladem je firma DAPE, která spolu s VUT v Brně vyvinula třícentimetrovou izolaci, která je stejně účinná jako ta klasická s tloušťkou dvacet centimetrů – a navíc je ekologičtější. Další příklady jsou k dispozici v databázi případových studií na webu inovacnivouchery.cz.

Inovačních vouchery v Česku v číslech
První vouchery byly představeny v roce 1997 v Nizozemsku. Těmi se inspirovalo město Brno a v roce 2009 zavedlo ve spolupráci s JIC inovační vouchery jako první v Česku. Úspěšný program se postupně rozšířil do dalších deseti krajů. O brněnské vouchery dosud požádalo přes 1 130 firem. Podle evaluace z roku 2012 se peníze, které již město Brno do projektu vložilo, v průběhu pěti let vrátí pětkrát. Jedná se o prostředky, za které si firmy samy sjednají smluvní výzkum po skončení voucheru, a také o prostředky, za které si objednají výzkum poté, co voucher nezískají.

Jihomoravské inovační centrum ve spolupráci s Kanceláří strategie města MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...