Garáže u Janáčkova divadla otevřeny

Brno, 13. ledna 2013 - Po jedenácti měsících intenzívních stavebních prací zástupci statutárního města Brna a investora stavby firmy TYMET, a.s., v úterý 3. prosince slavnostně otevřeli nové parkoviště v podzemí před Janáčkovým divadlem u křižovatky Rooseveltovy ulice a Moravského náměstí.

Parking JD 01

Brno se tím opět přiblížilo životní úrovni evropských velkoměst, kde je podzemní parkování v centru města a v blízkosti významných kulturních zařízení již dlouho jejich běžným standardním vybavením.

Parking JD 02

Parking JD 03

  • kapacita garáží je 400 automobilů s možností vjezdu vozidel s alternativními pohony (190 míst)
  • náklady stavby 300 mil. korun, z toho břemeno na pozemek 20 mil. korun
  • návratnost investice 20 let
  • parkovné v roce 2013: ½ hod. zdarma, pak 20 Kč/1 hodinu
  • parkovné v roce 2014: 30 Kč/1 hodina (6–22 hod.), 15 Kč/1 hodina (22–06 hod.)
  • 40 míst určeno pro rezidenční stání – 33 000 Kč/rok + DPH

V podzemí před Janáčkovým divadlem vznikla dvě patra garáží s celkovou parkovací plochou 10 000 m2 a s kapacitou 400 parkovacích míst. Řidiči do garáží mohou vjíždět z Moravského náměstí směrem od ulice Rooseveltovy, nebo od ulice Koliště. Svá auta mohou pohodlně zaparkovat v příjemném prostoru, dimenzovaném již dle nové normy z ledna 2013 pro vozy nového století. V těchto moderních garážích mohou parkovat auta s alternativními plynovými pohony a také zde najdou své místo s dobíjecími stanicemi elektromobily, elektroskútry a elektrokola. Výstupy spolu s výtahy jsou realizovány do ulice Rooseveltovy, odkud je možné přechodem pro chodce dojít přímo do centra na náměstí Svobody za pouhých pět minut. Druhý výstup je realizován na rozhraní ulice Rooseveltovy a Moravského náměstí k tramvajovému uzlu, ze kterého se rozjíždí tramvaje do všech částí Brna.

  • podzemní část získala stavební povolení v prosinci 2012
  • stavba byla zahájena 2. 1. 2013 a ke konci října 2013 byla hotova
  • rozměry stavební jámy byly 100 × 50 × 9 metrů
  • 9 000 nákladních aut vyvezlo 45 000 m3 zeminy
  • při pilotovém založení bylo použito 150 pilot do hloubky 20 m pod dno stavební jámy
  • doba výstavby 11 měsíců
  • stavba byla zkolaudována 19. 11. 2013
  • 3. 12. 2013 byl zahájen provoz podzemních garáží
  • generální projektant: Atelier A3, Ing. arch. Černý, Ing. Polášek
  • generální dodavatel: TOP GEO Brno, hl. stavbyvedoucí Ing. Jan Blažek

Celý prostor podzemních garáží je vybaven moderními zabezpečovacími prvky, kamerovým systémem a protipožárními hlásiči, napojenými přímo na dispečink hasičského sboru Brno. Současně je 24 hodin denně pod dohledem přítomné služby. Pro návštěvníky divadla je vybudován průchod k prosklenému výtahu, který je z úrovně garáží vyveze přímo k šatnám do foyeru divadla, anebo mohou po schodišti dojít do restaurace Bohéma. Tento průchod bude zprovozněn k 1.únoru 2014. Z parkoviště před Janáčkovým divadlem jsou dostupná i další blízká divadla – divadlo Bolka Polívky na Jezuitské ulici, Městské divadlo a Hudební scéna na Lidické ulici a Mahenovo divadlo na Rooseveltově ulici, která jsou vesměs vzdálena jen tři až pět minut pěší chůze.

Plocha na střeše garáží je investicí města Brna a na tomto místě v úrovni ulice Rooseveltovy je vyprojektován shromažďovací a odpočinkový prostor, jehož výstavba by měla začít v květnu příštího roku a dokončena by měla být v listopadu 2014. V tomto místě vyroste kromě zeleně fontána s vodní clonou, na kterou budou promítány světelné obrazy, a soustava vodních trysek vytvářejících souvislé dvě řady přes celou plochu.

TYMET, a.s., a Alena Štěpánková

 

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...