Žirafka pomáhá dětem i rodičům

Brno, 20. listopadu 2012 - Poslední červencový den měli obyvatelé Jundrova možnost využít dne otevřených dveří v nově vzniklých jeslích a školce Žirafka. Ta sídlí na Nálepkově ulici a rozšiřuje možnosti pro rodiče, jejichž děti se nevešly do omezených kapacit jiných brněnských zařízení. Žirafku vede PhDr. Jana Strmisková, která má bohaté a dlouholeté zkušenosti s prací ve školství. Zeptali jsme se jí na to, jak vznikl nápad na vlastní školku a jesličky.

03-Zirafka1

Podle Jany Strmiskové za vším stojí sen o vytvoření integrovaného zařízení pro zdravotně znevýhodněné děti. „Představa je taková, že toto zařízení vznikne na farmě na okraji Brna, kde dětem bude k dispozici profesionální personál, například logopedi, fyzioterapeuti, speciální pedagogové či zdravotníci. Dětem s nejrůznějšími zdravotními znevýhodněními bude poskytována odborná péče, dostupná bude zooterapie, konkrétně canisterapie či hipoterapie.“ Podobné zařízení v Brně zatím chybí. Realizace tohoto plánu závisí na tom, zda se najde investor a vhodné prostory.

03-Zirafka2
Prvním krokem na této cestě je otevření Žirafky v Jundrově. Čím je toto zařízení jiné? Především programem, jenž je doplněn celou řadou zájmových aktivit, které mohou děti v případě zájmu rodičů navštěvovat. „K dispozici je například plavání, dramatický kroužek, rukodělné činnosti a další aktivity,“ vysvětluje J. Strmisková. Důraz je kladen také na zdraví dětí. Stravování je na principu Zdravé stravy nebo na programu Zdravé zoubky pro nejmenší, k posílení zdraví slouží i saunování. „Podstatné je, že jesle a školka jsou bez limitů. Máme například širokou provozní dobu, která se přizpůsobuje i rodičům, kteří jsou vytížení například v odpoledních hodinách či o víkendech. Přizpůsobujeme se potřebám rodičů, máme v podstatě nepřetržitý provoz. Není problém přijmout ani děti například s logopedickými potížemi. Zařízení je určeno dětem již od 6 měsíců,“ představuje neexistenci limitů J. Strmisková.

03-Zirafka4
Budova školky je rozdělena na dvě patra, v jednom funguje školka, v druhém jesličky, v nichž se o děti starají registrované zdravotní sestry. Obě patra jsou barevně zajímavě řešena a rozvíjí dětskou fantazii. Děti mají v obou sekcích k dispozici velkou místnost pro hry, jídelnu a také samostatnou ložnici pro odpočinek. Ke hrám mohou využít i zahradu. Jesle a školka Žirafka pomáhají rodičům efektivně využít pracovní i volný čas. „O děti se postaráme kdykoli. Školka nabízí nepřetržitý provoz i o víkendech a v nočních hodinách. Služeb Žirafky lze využít i v případě, že dítě náhle onemocní a rodiče musí neodkladně řešit pracovní aktivity v zaměstnání. O nemocné, ale i zdravé děti se postarají naše profesionální pečovatelky, které zajistí i dodržování léčebného režimu,“ uvádí J. Strmisková. Nezbývá než doufat, že se Janě Strmiskové podaří navázat dalšími provozovnami, v nichž se budou děti cítit stejně příjemně, jako v té jundrovské. Zřizovatelka nabízí spolupráci brněnským firmám, které mohou nabídnout umístění dětí svým zaměstnancům v Žirafce a uplatnit tak daňové zvýhodnění.

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...