Mahenovo divadlo slaví 130. výročí od založení

Brno, 13. listopadu 2012 - Národní divadlo Brno si připomene 13. listopadu 130. výročí budovy dnešního Mahenova divadla, původně německého Městského divadla v Brně, divadla Na hradbách, Janáčkova a posléze Mahenova divadla a také prvního plně elektrifikovaného divadla v Evropě. Slavnostní otevření divadla se konalo v úterý 14 listopadu 1882.

Mahenovo-divadlo-historicka-fotografie-z-roku-1882

"Tuto událost si připomeneme malou férií před budovou i v budově, aby všichni, kdo budou mít zájem, si mohli prohlédnout nejen exteriér, ale také interiér určený divákům, architektonické zajímavosti a v heslech se seznámit s nejdůležitějšími daty této budovy a také zavzpomínat na některé z velkých osobností, jež zde působily. A to všechno ve svém vlastním osobním tempu, podle své chutě," uvedla mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová. 

V 16 hodin slavnostní fanfáry a moderátoři Monika Maláčová a Ondřej Novák otevřou Mahenovo divadlo. Návštěvníky přivítá flašinet, dobově oblečení lidé, kteří budou korzovat v divadle i kolem. V budově budou přístupny divácké prostory včetně IV. pořadí (zákulisí ne), kde jsou dodnes původní sedadla z roku 1882. K dostání bude průvodce po architektonických zajímavostech budovy.

Ve foyeru Mahenova divadla bude přístupná výstava „Divadelní budovy ateliéru Fellner a Helmer v Čechách“. Dvou architektů, kteří vyprojektovali dnešní Mahenovo divadlo a podíleli se na množství dalších divadelních budov nejen u nás v Čechách a v Rakousku Uhersku.

V 16.45 a ještě jednou v 17. 10 budou připraveny krátké audio ukázky ze Zlatého fondu Českého rozhlasu Brno. Mimo jiné je připravena skutečná lahůdka – manželé Pechovi jako Cvrčci ve hře Karla Čapka Ze života hmyzu.

V divadelním sále si budou moci návštěvníci zavzpomínat na další osobnosti – zatímco ve foyeru to budou manželé Pechovi, v Divadelním sále pak v ukázce z pořadu České televize Brno bude na svůj pobyt v kolébce v zákulisí dnešního Mahenova divadla vzpomínat Ladislav Pešek. Ve střihovém dokumentu, kterou připravila Česká televize Brno ve spolupráci s Národním divadlem Brno, s názvem  „Hovory o divadle“ dále mohou návštěvníci v krátkých rozhovorech vidět Hugo Haase, Marii Pavlíkovou, Miru Figarovou, Oldřicha Nového , Josefa Karlíka, Vlastu Fialovou a Ladislava Lakomého.

Promítání  se bude konat od 16.15 do 16.56 a pak ještě jednou od 17.05 do 17.46. Po té již bude divadelní sál uzavřen. Mahenova činohra zde bude připravovat večerní slavnostní představení Zlatí chlapci… vstupte, které začne v 19 hodin. Promítání nebude uzavřené, zájemci je budou moci navštívit během promítání.

Před představením (od 18 hodin)  čeká ve vestibulu na diváky malá ochutnávka vína. Po celou dobu férie pak různé zajímavosti, pro děti pohádka a omalovánky-vystřihovánky a další drobnosti a venku pro zahřátí svařáček. A od 16 do 18 hodin autogramiáda Evy Šlapanské a jejích pěti dílů Jubilantů.

Vstup od 16 do 18 hodin zdarma. Slavnostní představení Zlatí chlapci… vstupte v roce 130. výročí – vstupné 130 Kč.

Zdroj a foto: NDB


Související články:

Komentáře 

 
0 #2 Korektor amatér 2012-11-14 07:12
Zdroj NDB by měl text po sobě ještě jednou přečíst:
výročí od (germanismus); podle své chutě (vzor kost); ve foyeru (nesklonné); nejen --- a (buď, anebo); v dokumentu, kterou (shoda); Oldřicha Nového , (bez mezery); po té (po které?).
 
 
0 #1 zdeny 2012-11-13 12:10
Takže jak čtu, Brno je v Čechách, Děkuji.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...