Zástupci lékařů protestovali proti postupu ministra Hegera při plnění memoranda

Brno, 28. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Před Mahenovým divadlem v Brně se v pondělí po poledni sešla v rámci kampaně Zůstáváme, splňte sliby! hrstka zástupců jihomoravských lékařů, kteří vyjádřili nesouhlas s počínáním ministra zdravotnictví Leoše Hegera při plnění memoranda. Po podání hromadných výpovědí lékařů v rámci celostátní akce Děkujeme, odcházíme, se Heger dohodl s odbory a v únoru podepsali memorandum. V něm měli lékaři slíbeno zvýšení platů od ledna následujícího roku. "Ministr se však k memorandu staví opačně a říká, že na zvýšení platu nemá peníze," řekla primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení Úrazové nemocnice v Brně Lenka Doležalová.

Doktor-rouska

Podle ní ale peníze jsou, jen "odtékají černými kanály." Postoj ministra podle Doležalové lékaře znepokojuje, a proto chtějí happeningy po celé republice vyjádřit nesouhlas. "Při podepisování memoranda jsme ministra upozorňovali na různé kauzy a korupce, ve kterých zdravotnictví přichází o velké peníze. Ať už je to otázka předražených přístrojů nebo předražených léků. Pan Heger ale nic nevyšetřil a nevyřešil. Na mou otázku v září, zda alespoň některou kauzu dotáhl do konce, odpověděl jednoduše ne," sdělila Doležalová.

Doktoři, kteří měli slíbeno zvýšení platů o 10 procent, nyní žádají lepší platové podmínky pro všechny zaměstnance nemocnic. Nejen pro zdravotnický personál, ale také pro pracovníky, kteří zajišťují chod nemocnice, neboť "od nich je závislá práce lékařů a sester." Doležalová nevyloučila, že by lékaři opět začali z nemocnic odcházet. Ohledně počtu však zatím odmítla spekulovat.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...