Brno převzalo obnovenou zahradu vily Tugendhat

Brno, 11. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Statutární město Brno převzalo v pátek 11. listopadu v 11 hodin od zahradníků a stavbařů dokončené venkovní prostory vily Tugendhat v Černých Polích. Jejich revitalizace byla součástí rekonstrukce funkcionalistické vily, jež je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. "Rekonstrukční práce ve vile i jejím okolí probíhají v souladu s harmonogramem," řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Obnovenou vilu Tugendhat podle něj stavbaři městu předají 24. ledna 2012, pro veřejnost se pak otevře na jaře. Obnova zahrady vily Tugendhat je hotova.

tugendhat2

"Pro Brno to bude jedna z nejzásadnějších událostí posledních let, protože památková obnova vily je pozorně sledována domácími i zahraniční odborníky, médii i veřejností," dodal Onderka. Památkovou obnovu zahrady dokončili zahradníci v první polovině listopadu 2011. Navazovali při ní na výkopové práce prováděné v souvislosti s rekonstrukcí kanalizace. V úvodní fázi odstranili nevhodné dřeviny, které tehdejší správci vily vysadili v roce 1985 a které neodpovídaly původnímu sortimentu z roku 1930. "Předmětem obnovy byla úprava profilu terénu, obnovení původní cestní parkové sítě a vyzdění opěrných zídek dvoustupňového alpinária," vyjmenoval zásadní práce Onderka. Zahradníci podle něj odborně ošetřili veškeré dřeviny v zahradě. "Veškeré práce provedli špičkoví specialisté, kteří vycházeli z precizně zpracovaného projektu obnovy zahrady," poznamenal primátor.

Projekt obnovy zahrady vyhotovili odborníci na základě archivních materiálů a fotografií z období, kdy v domě žila rodina Tugendhatových (1930–1938). Přesně přitom identifikovali všechny typy interiérové a exteriérové zeleně. Dožilé dřeviny nahradili novými, již vzrostlými stromy. Součástí dodávky byla i mobilní zeleň, kterou zahradníci umístili na terasách a při vstupu do vily. Nezapomněli přitom ani na popínavé rostliny, které v budoucnu pokryjí východní a jižní fasádu slavné památky.

V zahradě vysázeli zahradníci také dvě smuteční vrby, dva kaštany a jerlín, pod nímž probíhaly první diskuse o rozdělení Československa mezi tehdejšími premiéry Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem. Travnatý pás před vilou je osázen, opět podle historického kontextu, vzrostlými akáty. Modernizaci zahrady završila instalace zavlažovacího zařízení a travního koberce. "Stejnou metodu, spočívající v analýze rostlin a jejich nahrazení identickým sortimentem, využijí krajináři i při rehabilitaci zimní zahrady," uzavřel Onderka.

Jiří Nováček, foto: Vila Tugendhat

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...