Divadelníci nesou na brněnskou radnici petici proti rozpuštění opery, podepsalo ji 13 tisíc lidí

Brno, 25. října 2011 (MEDIAFAX) - Bezmála 13 tisíc lidí podepsalo během 11 dní petici proti sedmiměsíčnímu dočasnému rozpuštění souboru Janáčkovy opery, kterou pro příští rok plánuje kvůli úsporám v rozpočtu magistrát města Brna. V úterý to řekla Hana Procházková z Unie profesionálních zpěváků. "Petici podepsalo zatím 12 780 lidí, z toho 6783 obyvatel města Brna. Předáme ji ve středu před zahájením schůze městské rady náměstkyni primátora pro kulturu Janě Bohuňovské," dodala Procházková.

 

Janackova-opera-protest-petice-demonstrace

Podle zákona o obcích musejí radní petici projednat nejpozději do 60 dnů. Petice totiž překročila asi trojnásobně požadovanou půlprocentní kvótu podepsaných obyvatel města. Vedení Brna se proto iniciativou občanů musí podle zákona v každém případě zabývat.

Divadelní umělci zároveň Bohuňovskou požádají, aby radní jejich petiční iniciativu projednali přednostně, protože o další existenci opery se rozhodne nejpozději při schvalování rozpočtu na příští rok na začátku prosince.

"Naši snahu o zachování souboru brněnské opery podpořili naši světově známí krajané, například dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Hanus nebo pěvkyně Magdalena Kožená," řekla Procházková. Dodala, že svůj podpis za zachování operní souboru v Brně připojilo i mnoho umělců ze zahraničí - kromě jiných i umělci Vídeňské státní opery nebo Slovenského národního divadla v čele s šéfem tamní opery Peterem Dvorským.

V internetové verzi petice je už navíc asi 5000 podpisů od signatářů z celého světa. "Kromě našich příznivců žádají zachování opery v Brně i dirigenti, členové renomovaných orchestrů a různé osobnosti hudebního dění," poznamenala Jitka Zerhauová z Odborové asociace divadelníků.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...