Krajská záchranka dostane v Brně novou budovu, přestěhuje se do Bohunic

Brno, 30. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Jihomoravští krajští radní schválili výstavbu nové budovy zdravotnické záchranné služby. Nové zázemí pro záchranáře za 150 milionů korun vznikne v areálu brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích, řekl v úterý hejtman Michal Hašek (ČSSD).

zachranna_sluzba_sanita-detail01-250

Novou centrálu včetně výjezdového stanoviště tam začnou dělníci stavět začátkem příštího roku. Náklady na stavbu se podle Haška vyšplhají na 150 milionů korun. "Část zaplatí kraj ze svého rozpočtu, část díky evropské dotaci," řekl hejtman.

Záchranáři mají nyní centrálu a hlavní výjezdové stanoviště na Náměstí 28. října v Černých Polích v centru Brna. Sanitky tam z průjezdu vyjíždějí rovnou na čtyřproudou silnici, navíc nedaleko světelně řízené křižovatky, kde auta postávají v dlouhých kolonách.

Až se záchranáři přestěhují do nového, hejtmanství jejich současné budovy na Náměstí 28. října i ve Staňkově ulici prodá. "Zčásti se nám tak vrátí peníze vynaložené na stavbu," řekl krajský zdravotní rada Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Jihomoravský kraj do své záchranné a zdravotní služby podle Ryšavého investuje pravidelně - letos například zaplatil nákup devíti nových sanitek. "Příští rok počítáme s modernizací vybavení pro záchranáře, takže například informace o zásazích včetně mapových podkladů by měli sdílet společně hasiči i policií. Všem by to mělo usnadnit jejich práci," řekl Ryšavý.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...