Masarykova univerzita stále nemá nového rektora

Brno, 19. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Ani ve druhém kole volby rektora Masarykovy univerzity v Brně se nerozhodlo, kdo 1. září vystřídá stávajícího rektora Petra Fialu. Z prvního kola postoupili Mikuláš Bek a Ladislav Janíček, avšak ve druhém kole ani jeden nezískal nadpoloviční většinu hlasů, uvádí internetové stránky univerzity.

 

masarykova_univerzita_00vii35-250

Rektorovi Petru Fialovi končí druhé funkční období 31. srpna a podle zákona už nemohl znovu kandidovat. "Nově zvolený rektor se postaví do čela univerzity 1. září 2011 a povede ji až do konce srpna 2015," uvádí stránky.

 

Kdo však Fialu nahradí, zatím není jasné. Z prvního kola poustoupil stávající prorektor pro strategii a vnější vztahy Mikuláš Bek a kvestor Ladislav Janíček. "Ve druhém kole ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů, která je potřebná ke zvolení. Volba bude pokračovat třetím kolem 26. dubna," píše se na webu.

Nového rektora volí Akademický senát Masarykovy univerzity, který má 46 členů a z toho 18 studentů. Volby se musí zúčastnit nejméně dvě třetiny. S návrhem pak musí souhlasit nadpoloviční většina všech členů.

"Pokud se nerozhodne ani ve třetím kole, vyhlásí volební komise nejdříve za měsíc nové volby," uvádí stránky s tím, že v opačném případě jmenuje zvoleného kandidáta na rektora do funkce prezident České republiky.

Masarykova univerzita vznikla 28. ledna 1919 jako druhá česká univerzita. V současnosti má devět fakult s více než 200 katedrami, ústavy a klinikami, na nichž se vzdělává přes 43 tisíc studentů řádného studia.

 

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...