Masarykova univerzita bude mít nového rektora, známe pět uchazečů

Brno, 16. února 2011 - O post rektora Masarykovy univerzity v Brně má zájem pět mužů. V úterý to potvrdila mluvčí vysoké školy Tereza Fojtová s tím, že o novém rektorovi, která nahradí toho dosavadního Petra Fialu rozhodne akademický senát v tajné volbě 18. dubna.

 

MU

"Funkční období skončí Fialovi 31. srpna, a protože je rektorem již druhé volební období po sobě, nemůže podle zákona kandidovat potřetí," řekla Fojtová. O funkci rektora největší jihomoravské univerzity se ucházejí prorektor pro strategii a vnější vztahy Mikuláš Bek (46), proděkan pro výzkum Petr Dvořák (55), ředitel Centra pro výzkum toxických látek v prostředí při přírodovědecké fakultě Ivan Holoubek (59), právník a kvestor univerzity Ladislav Janíček (46) a bývalý rektor, politik a současný děkan fakulty informatiky Jiří Zlatuška (53).

 

Nového rektora v tajném hlasování zvolí akademický senát univerzity. Ten má nyní podle Fojtové 46 členů, z toho je 18 studentů. "Pro zvolení kandidáta rektorem musí být přítomny nejméně dvě třetiny všech senátorů a s návrhem musí souhlasit nadpoloviční většina všech," upřesnila mluvčí. Dodala, že zvoleného kandidáta na rektora pak do funkce jmenuje prezident Václav Klaus.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...