Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku aneb fotonávod krok za krokem

Brno, 18. prosince 2020 - K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!

Ačkoliv se na první pohled může zdát výroba perníkové chaloupky složitá, opak je pravdou. Stačí se držet osvědčeného receptu na medové perníkové těsto a správného pracovního postupu. Při volbě tvaru budovy a jejímu zdobení se navíc nekladou žádné meze fantazii, a tak se společná tvorba perníkové chaloupky může stát skvělou zábavou pro celou rodinu. Odměnou za vaše úsilí bude netradiční a výrazná ozdoba vaši sváteční tabule, která vydrží tak dlouho, dokud vám nedojde ostatní cukroví a dokud udržíte na uzdě chuť na lahodný medový perník…

„Pečení perníčků je tradicí, které k Vánocům jednoznačně patří. Suroviny na perníkovou chaloupku přitom nejsou vůbec drahé a dají pořídit ve všech obchodech Tesco. A pokud je někdo v pečení úplný začátečník, může si pořídit již hotové perníkové těsto,“ uvedl Jaroslav Heptner, manažer pekárenské výroby Tesco.
„Může se stát, že letos někdo pečení cukroví nestihne. I tak si u nás může až do Štědrého dne koupit například směs vánočního cukroví v krabičce nebo špaldové cukroví,“ dodává Heptner.

PERNÍKOVÁ CHALOUPKA – RECEPT A PRACOVNÍ POSTUP

Recept na perníkové těsto: 540 gramů hladké mouky, 190 gramů moučkového cukru, 125 gramů másla, 125 gramů medu, 3 vejce, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 3 lžičky kakaa

00 Suroviny na pernikove testo 1

Recept na polevu: 1 bílek, 150 gramů prosátého moučkového cukru, kávová lžička citronové šťávy

  1. Připravíme si perníkové těsto. Sypké suroviny promícháme v míse, poté přidáme máslo, med a vejce. Rukama nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujeme těsto, které necháme dva dny odpočinout v chladu.01 Pernikove testo hotove
  2. Z těsta oddělíme přiměřený kus a rozválíme jej na pečicím papíře na co největší plochu. Tloušťka těsta bude zhruba 2–3 milimetry.02 Pernikove testo vyvalene
  3. Odřízneme tenké okraje těsta tak, aby těsto bylo všude stejně silné (2–3 milimetry).03 Pernikove testo oriznuti
  4. Pomocí šablon z těsta postupně vykrájíme jednotlivé díly chaloupky – podložku, 2 štíty, 2 boky a 2 střechy.04 Sablony na testo prilozene
  5. Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj jednotlivé díly. Mezi díly necháme mezeru alespoň 1 centimetr – při pečení nakynou. Pečeme 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.05 Sablony na testo po oriznuti
  6. Upečené díly necháme po vytažení z trouby 2 minuty vydýchat. Poté je obrátíme na druhou stranu a necháme vychladnout.06 Upecene pernicky otocime na plechu
  7. Svislé hrany štítů a boků chaloupky zbrousíme na kuchyňském struhadle do úhlu 45 stupňů, aby k sobě jednotlivé díly při lepení dobře pasovaly. Stejně tak zbrousíme na jedné dlouhé straně i oba díly střechy.07 Brouseni hran
  8. Z bílku, cukru a citronové šťávy ušleháme hustou polevu – měla by mít konzistenci zubní pasty. Pokud je řídká, přidáme moučkový cukr.08 Tvorba polevy
  9. Pomocí polevy ozdobíme jednotlivé díly chaloupky. Pro malování na perníčky můžeme použít například zdobničku, štětec či špejli.09 Zdobeni chaloupky polevou
  10. K perníkové podložce přilepíme pomocí polevy obvodové zdi chaloupky, které zároveň slepíme i hranami k sobě. Polevu necháme dostatečně dlouho zatuhnout.10 Lepeni chaloupky
  11. Jakmile jsou stěny chaloupky stabilní, přilepíme k nim i střechu. I hřeben střechy slepíme polevou a přidržíme střechu, dokud poleva nezatuhne. Okolí chaloupky můžeme dozdobit polevou či dalšími perníčky.10 Lepeni chaloupky prubezne

11 Pernikova chaloupka final


Související články:

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Tiskárna Brno (CCB)